Tadž Mahal bi mogao da se sruši u narednih 5 godina

Rijeka Džamuna, u čiju vodu su uronjeni njegovi temelji od mahagonija i koja je od ključnog značaja za njegov opstanak, sada je, međutim, ugrožena i presušuje
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2011. 13:19h

Ako se ne preduzme hitna akcija da mu se ojačaju temelji, koji su drveni i zahvaćeni truljenjem, čuveni Tadž Mahal bi u roku od 5 godina mogao da se sruši.

Ovaj 358 godina star mermerni mauzolej predstavlja najčuveniju turističku atrakciju Indije i svake godine privlači četiri miliona posjetilaca u sjeverni grad Agru.

Rijeka Džamuna, u čiju vodu su uronjeni njegovi temelji od mahagonija i koja je od ključnog značaja za njegov opstanak, sada je, međutim, ugrožena i presušuje, zbog zagađenja, industrije i sječe šuma.

Grupa istoričara, ekologa i političara zabrinutih za Tadž Mahal tvrdi da su njegovi drveni temelji krti i da trunu zbog nedostatka vode, jer je to situacija kakvu drevni graditelji nisu bili predvidjeli.

”Ako se ova situacija energično ne riješi, Tadž Mahal će se urušiti u roku od dvije do pet godina”, tvrdi Ramšankar Katerija, poslanik iz Agre, koji predvodi kampanju za spasavanje ovog arhitektonskog svjetskog čuda, za koju je potrebno minimalno 80 miliona eura.

Tadž Mahal je izgradio imperator Mogula Šah Džehan, skrhan bolom zbog smrti voljene supruga Mumtaz Mahal, koja je umrla na porođaju.

Romantični imidž ovog mjesta neprestano privlači gomile turista, ali i brojne poznate ličnosti

Bonus video: