Rusija uhapsila kineskog špijuna koji se raspitivao o "nepobjedivom"

Raketni sistem S-300 liči na američke rakete Patriot vrlo naprednu tehniku protivvazdušne odbrane
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2011. 10:23h

Služba ruske državne bezbjednosti saopštila je da je uhapsila kineskog špijuna koji je pokušavao da dođe do informacija o naprednim ruskom sistemu za protivraketnu zaštitu S-300, prenijele su ruske agencije.

"Kineski državljanin koji je radio kao prevodilac u zvaničnoj delegaciji, pokušao je preko ruskih državljana kojima je obećavao novčanu nagradu, da dođe do dokumenata o sistemu naoružanja S-300 koji predstavlja državnu tajnu", navodi se u saopštenju Državne službe bezbjednosti.

Navodni špijun "priveden je 28. oktobra 2010. godine u Moskvi", navodi ruska služba koja je informaciju o tome objavila tek danas.

Isti izvor navodi da je istražni dosije o slučaju špijunaže predat 4. oktobra 2011. sudu u Moskvi.

Raketni sistem S-300 liči na američke rakete Patriot vrlo naprednu tehniku protivvazdušne odbrane sposobne da uništi borbene avione i krstareće rakete.

Sistem, razvijen tokom 80-ih godina prošlog vijeka, može da uništi projektile i sruši avione na daljini i do 150 kilometara i na visini i do 27 kilometara.

Rusija je u aprilu 2010. isporučila Pekingu 15 artiljerijskih baterija od kojih svaka sadrži po četiri projektila S-300.

Taj sistem za protivraketnu zaštitu već su kupile neke zemlje među kojima su Slovačka, Vjetnam i Kipar.

Galerija

Bonus video: