Svjetski dan životinja, mnoge vrste su ugrožene i polako nestaju

Prema podacima komiteta UN zaduženog za zaštitu životinja i prirode svakoga dana nestane oko 100 životinjskih vrsta
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2011. 07:09h

4. oktobar se obilježava kao Svjetski dan životinja u cilju skretanja pažnje na više od 40.000 ugroženih vrsta životinja na zemlji.

Prema podacima komiteta UN zaduženog za zaštitu životinja i prirode svakoga dana nestane oko 100 životinjskih vrsta, a sve u cilju ostvarivanja profita.

Među najkritičnije vrste po ugroženosti spadaju velike pande, tigrovi, morske kornjače, veliki primati, slonovi i nosorozi.

Na sajtu www.zivotinjsko-carstvo.com kaže se da i u najrazvijenijim zemljama svijeta sa uređenim zakonodavstvom postoje sramni izuzeci ugrožavanja zzivotinja i navode se primeri španske koride, engleske tradicije lova sa psima, koja je zabranjena u njihovom parlamentu, kineske farme medvjeda gajenih za potrebe medicine, nehumanog lovljenja radi izvoza mesa morskih kornjača u Indoneziji i Japanu i drugo.

Na toj veb stranici se kaže i da je pandama smanjena površina na kojoj žive za više od 50 procenata i da je preostalo samo 1.600 jedinki.

"Tigrovi su već djelimično istrijebljeni i tri podvrste ove najveće divlje mačke buduće generacije moći će da gledaju samo u knjigama. Tigar sa Balija, Jave i Kaspijski tigar na žalost više ne postoje. Ukupna populacija tigrova na planeti danas je manja od 7.000 dok ih je prije jednog veka bilo visse od 100.000", navodi se na toj stranici.

Galerija

Bonus video: