Iran odgodio lansiranje majmuna u svemir

Misiju majmuna u svemiru na 20-minutnom letu i 120 km visine u februaru je predstavio predsjednik Ahmadinedžad kao "prvu etapu prema budućem iranskom lansiranju čovjeka u svemir"
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2011. 14:39h

Iran je objavio da na neodređeno vrijeme odgađa lansiranje majmuna u svemir, koje je bilo planirano za kraj ljeta i u medijima snažno najavljivano kao važan korak prema budućem slanju čovjeka u svemir.

"Ne možemo precizirati datum kad će projekt biti ostvaren", rekao je predsjednik iranske svemirske agencije Hamid Fazeli i nije pritom naveo razloge odgađanja.

Fazeli je u junu najavio da će krajem avgusta lansirati majmuna u svemir, u kapsuli od 285 kilograma i raketom Kavošgar-5, što je poboljšana verzija rakete koja je 2010. godine lansirala pacove, kornjače i insekte.

Misiju majmuna u svemiru na dvadesetominutnom letu i 120 kilometara visine svečano je u februaru predstavio predsjednik Mahmud Ahmadinedžad kao "prvu etapu prema budućem iranskom lansiranju čovjeka u svemir", do 2020. godine.

Iran je 2009. godine uspješno lansirao ispitni satelit Omid i, u junu ove godine, satelit Rasad raketom Safir.

Fazeli je najavio kašnjenje u lansiranju trećeg satelita Fadžr, planiranog za oktiobar. Fadžr bi trebao da sa 400 kilometara visine "šalje fotografije Zemlje preciznosti od 100 metara".

Svemirski program Irana budi zabrinutost Zapada koji sumnjiči Islamsku Repbuliku da tajno razvija nuklearno oružje i dalekometne rakete, osposobljene da nose nuklearne glave.

Galerija

Bonus video: