"Shell" plaćao vojsku za ubistva demonstranata u Nigeriji

Tajni dokumenti iz 90-ih godina otkrili su da je naftna kompanija "Shell" plaćala nigerijskoj vojsci da uguši bilo kakav otpor aktivista.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2011. 12:18h

Ova naftna kompanija nikada nije poricala da su njihove aktivnosti zagadile zemlju i vazduh na području delte Nigera, ali su odlučno odbacivali sve optužbe da su umiješali svoje prste u kršenje ljudskih prava, piše Gardian.

Ipak, sudski dokumenti su pokazali da je 90-ih godina ta naftna kompanija usko sarađivala s nigerijskom vojskom i policijom. Plaćali su im da uguše bilo kakav otpor ili suzbiju akcije aktivista koji su se borili protiv zagađenja u Ogonilandu.

Povjerljivi memorandumi, faksovi, izjave svjedoka i ostala dokumenta pokazali su kako je "Shell" redovno plaćao za suzbijanje akcija i protesta aktivista, čak su pomagali i u racijama na sela za koje se vjerovalo da su uporišta aktivista. Prema tvrdnjama aktivista, 90-ih godina je ubijeno nekoliko hiljada ljudi, a mnogi su pobjegli pred terorom.

Dokumentacija je 2009. godine završila na Federalnom sudu u Njujorku, a "Shell" je optužen za udruživanje s državom prilikom ubistva pisca i vođe ekološkog pokreta Kena Saro-Vive i drugih čelnika plemena Ogoni 1995. godine.

Umjesto suđenja "Shell" se nagodio i platio 15,5 miliona dolara porodicama osmorice ubijenih aktivista.

Amnesti Internešnal i Hjuman Rejts Voč godinama upozoravaju da su naftne kompanije najveći krivac za 'tragediju ljudskih prava' u Nigeriji jer su godinama sistematski izbjegavali da uvedu standarde za očuvanje okoline.

Međutim, uprkos gomili sudskih tužbi takvi se slučajevi se mogu "rastezati" godinama, a vrlo mali broj ljudi se može boriti protiv kompanije koja ima 90 naftnih polja samo u području delte Nigera i prisutna je na tom području od 50-ih godina prošlog vijeka.

Bonus video: