Paneta:Al Kaida oslabljena ubistvom vođa u Jemenu

Smrt nekoliko glavnih vođa Al Kaide u Pakistanu i Jemenu posljednjih mjeseci će jako otežati mogućnost te terorističke organizacije i njenih ogranaka da organizuju velike napade u inostranstvu, uključujući i SAD.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2011. 08:59h

Šef Pentagona govorio je novinarima u avionu na putu za Bliski istok, gdje treba da se sastane sa izraelskim i palestnisnkim zvaničnicima, da posjeti i Egipat, poslije čega će otputovati u Brisel na sastanak ministara odbrane članica NATO-a.

Paneta je rekao da povećana saradnja SAD s Jemenom u borbi protiv ogranka Al Kaide u toj zemlji neće biti smanjena ako jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh ode s vlasti kao što to traže SAD i druge zemlje.

On je govorio samo nekoliko dana pošto je CIA, udarom iz bespilotne letjelice ubila Anvara al-Avlakija, američko-jemenskog vjerskog vođu koji je bio ključna osoba unutar ogranka Al Kaide na Arabijskom poluostrvu (AKAP) čije je sjedište u Jemenu.

U istom napadu ubijen je i Sami Kani, Amerikanac pakistanskog porijekla koji je izdavao veb časopis te grupe na engleskom Inspajer (Inspire). Taj udar desio se nekoliko mjeseci pošto su američki komandosi ubili vođu Al Kaide Osamu bin Ladena u Pakistanu.

"Time što im se eliminišu vođe, mislim da je mnogo teže za Al Kaidu da realizuje planove i operacija koji vode do velikih napada u inostranstvu", rekao je Paneta.

Američki zvaničnici za kontraterorizma smatraju da je ogranak AKAP-a glavna teroristička pruhetnja zato što je bio aktivniji u novijim planovima, kao što je neuspio pokušaj za Božić 2009. da se digne u vazduh avion na putu za Detroit, i slanje paketa sa eksplozivom kargo avionima iz Jemena u SAD.

Napad u Jemenu desio se neposredno po povratku predshednika Alija Abdulaha Saleha u zemlju, poslije liječenja od povreda dobijenim u napadu u Sani. U Jemenu je sedam mjeseci traju antivladini protesti u kojima se traži odlazak Saleha poslije 33 godine na vlasti. SAD su pozvale Saleha da ode i omogući mirnu tranziciju.

Izrael izolovan nakon arapskog proljeća

Izrael je, nakon "arapskog proljeća, sve više izolovan na Bliskom istoku i stoga je potrebno učiniti sve kako bi se izraelskim vlastima pomoglo da normalizuju odnose sa zemljama poput Turske i Egipta, rekao je Paneta novinarima koji su ga pratili na letu za Izrael, gdje dolazi u okviru turneje po Bliskom istoku.

On je istovremeno dodao da ne sumnja da će Irael zadržati vojno preimućstvo u regonu.

"Pitanje je, međutim, da li je dovoljno održavati vojnu prednost, ako ste sve više izolovani na diplomatskom planu. U ovom izuzetnom trenutku kada se na Bliskom istoku dešavaju promjene, nije dobro za Izrael da bude sve više izolovan. A to se upravo dešava", rekao je Paneta.

Kako je najavljeno, Paneta će se danas sastati sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima, a zatim putuje u Egipat. On će, potom, tokom sedmice prisustvovati u Briselu sastanku NATO-a.

"Smatram da je za bezbjednost regiona veoma važno da učinimo sve što je moguće kako bi pomogli Izraelu da poboljša odnose sa Turskom i Egiptom", dodao je američki ministar odbrane.

On je, takođe, najavio da će izvršiti pritisak na palestinsko rukovodstvo da se vrati za pregovarački sto.

"Moja glavna poruka objema stranama jeste - pregovorima ne možete ništa izgubiti", poručio je Paneta Palestincima i Izraelcima.

Bonus video: