Obama: Vrhovni komandant mora da podržava i gej vojnike

Obama ipak nije odobrio gej brakove, i samo je rekao "svaki Amerikanac zaslužuje da bude jednak u očima zakona"
56 pregleda 0 komentar(a)
Obama, Foto: Rojters
Obama, Foto: Rojters
Ažurirano: 02.10.2011. 07:27h

Američki predsjednik Barak Obama oštro je kritikovao svoje suparnike među republikancima zbog stavova prema gej vojnicima koji služe u američkoj vojsci.

Obama se osvrnuo na republikanske predsjedničke kandidate što su tokom nedavno održane debate samo ćutali kada im je jedan gej vojnik uputio pitanje preko videosnimka.

"Vi želite da postanete vrhovni komandant? Možete početi tako što ćete podržati muškarce i žene u uniformi SAD, čak i kad nije politički zgodno", rekao je Obama tokom godišnje večere najveće organizacije za prava homoseksualaca u zemlju Hjuman rajts kampejn (Human Rights Campaign).

Neki borci za gej prava vjeruju da bi iz političkih razloga Obama mogao da se uzdrži od javne podrške gej braku dok ne prođu predsjednički izbori u novembru 2012. godine

Obama je dodao: "Ne vjerujemo u to da treba ćutati kada se tako nešto dogodi".

Američki predsjednik je istakao napore koje je njegova vlada uložila da ukine zabranu na otvoreno pokazivanje svog seksualnog opredjeljenja u vojsci, kao i to da je naložio ministarstvu pravde da prestane da sprovodi zakon u kome se brak označava kao zajednica jednog muškarca i jedne žene.

Međutim, Obama ipak nije odobrio gej brakove, i samo je rekao "svaki Amerikanac zaslužuje da bude jednak u očima zakona".

Neke Obamine pristalice smatraju da bi mogao da izgubi šansu da animira ključne djelove baze, uključujući i mlade ljude, ako se ne izjasni javno za gej brak.

"Ako to ne uradi mogao bi da izgubi šansu da mobiliše glasače kojima je potrebno da ih inspiriše da bi za njega glasali", rekao je jedan demokratski konsultant.

Neki borci za gej prava vjeruju da bi iz političkih razloga Obama mogao da se uzdrži od javne podrške gej braku dok ne prođu predsjednički izbori u novembru 2012. godine.

Oni ipak ne vjeruju da zbog tog pitanja on može da izgubi glasove gej populacije, jedino bi moglo da se desi da se manje angažuju u predsjedničkoj kampanji.

Bonus video: