Prvi putnički avion sletio u Tripoli

Zastave Turske i novih libijskih vlasti bile su istaknute ispred aerodroma tokom slijetanja aviona
0 komentar(a)
Sirt, pobujenici, Foto: Rojters
Sirt, pobujenici, Foto: Rojters
Ažurirano: 01.10.2011. 18:18h

Avion turske kompanije Turkiš erlajnz iz Istanbula sletio je danas na aerodrom u Tripoliju, što je prvi međunarodni putnički let za Libiju od pada režima Moamera Gadafija u avgustu.Zastave Turske i novih libijskih vlasti bile su istaknute ispred aerodroma tokom slijetanja aviona, dok je u aerodromskoj zgradi grupa putnika strpljivo čekala povratni let.Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, u martu je uspostavljena zona zabrane letova za civilne avione iznad Libije, kao jedan od pokušaja međunarodne zajednice da zaštiti demonstrante od napada Gadafijevih snaga.Kako su objasnile diplomate, civilnim i letovima kojima putuju zvanične delegacije dozvoljen je ulazak u Libiju, ali uz praćenje plana leta, kako bi se izbjegli napadi NATO, prenio je Rojters.Rezolucijom SB UN od 16. septembra ublažen je dio sankcija Libiji, ali je zona zabrane letova zadržana, uprkos pozivima Rusije i Južne Afrike da se ona ukine.

Gadafijeve snage potisnute u predgrađe Sirta

Komandant libijskih snaga koje se bore protiv pristalica bivšeg režima Mustafa la Rubai izjavio je danas da je Sirt, rodni grad Moamera Gadafija, potpuno opkoljen i da se na ulicama vode žestoke borbe.

Al Rubai je za AP izjavio da su njegovi borci zauzeli predgrađe i hotel u kojem su bili snajperisti.

Al Rubai je za AP izjavio da su njegovi borci zauzeli predgrađe i hotel u kojem su bili snajperisti

On je dodao da su borci, i pored toga što su okružili cijeli grad, ostavili jednu stazu koja vodi iz grada za civile koji žele da izađu iz Sirta.

Borci novih libijskih vlasti već nekoliko sedmica pokušavaju da zauzmu Gadafijev rodni grad, ali su u njemu pristalice bivšeg režima do sada čvrsto držale pozicije u centru i oko pet kilometara od centra.

Bonus video: