Kina slavi 62. rođendan

Usprkos obećanjima o liberalizaciji života, vlada Đabaoa je ugušila svaki protest od kada je zatvoreni disident Liu Huđija 2010. dobio Nobelovu nagradu za mir
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2011. 11:21h

Kinezi danas obilježavaju 62. rođendan Narodne Republike Kine, koju je vođa Mao Cedung proglasio 1. oktobra 1949. godine.

Predsjednik Hu Đintao, premijer Ven Đabao i ostali visoki zvaničnici Kineske komunističke partije poklonili su se pred spomenikom mučenicima revolucije.

Premijer Ven je održao govor u kojem se založio za jačanje demokratije i potvrdio volju režima da se uhvati u koštac sa velikim izazovima koji stoje pred zemljom, rastom inflacije, pitanjem bezbjednosti hrane, korupcijom, zagađenom okolinom i sveopštom društvenom nepravdom.

"Preduzećemo velike napore kako bi napredovali na putu reformi, očuvanja socijalne pravde, demokratskih prava i jednakosti pred sudom", poručio je Ven.

Usprkos obećanjima o liberalizaciji života, vlada Đabaoa je ugušila svaki protest od kada je zatvoreni disident Liu Huđija 2010. dobio Nobelovu nagradu za mir.

Kineski parlament trenutno razmatra izmjene kaznenog zakona prema kojem bi policija uhapšene mogla da drži u zatvoru šest mjeseci bez podizanja optužnice i bez obavještavanja porodice uhapšenog.

Bonus video: