UN poručuje da je vrijeme za rješenje krize u Jemenu

Al-Kaida preuzima odgovornost za niz napada izvršenih na jugu zemlje, ali ne spominje al-Avlakija koji je poginuo u petak u vazdušnom napadu istočno od Sane
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2011. 08:08h

Izaslanik UN-a u Jemenu Džamal Omar je ocijenio da je "vrijeme za jemenske čelnike da postignu brzo rješenje" oko političke tranzicije na čelu države.

"U protivnom ti čelnici će morati da "snose posljedice" sukoba u zemlji", upozorio je Omar.

"Rješenje može biti samo jemensko, a uloga UN-a bi trebala da bude da olakša to rješenja i njegovo praćenje".

Omar je kazao da se "Jemen trenutno nalazi na velikoj prekretnici jer je nasilje u zemlji produbilo krizu povjerenja između sukobljenih strana".

On je pozvao jemenske čelnike na krenu u dijalog kako bi počelo razdoblje demokratije i postigao sporazum o političkoj tranziciji.

Al-Kaida preuzela odgovornost za napade u Jemenu

Jemenski ogranak Al-Kaide preuzeo je odgovornost za smrtonosne napade izvršene na dan kada je jedan od njenih zapovjednika, Anvar al-Avlaki, ubijen u napadu američke bespilotne letjelice.

U saopštenju koje je prenijela agencija AFP, Al-Kaida preuzima odgovornost za niz napada izvršenih na jugu zemlje, ali ne spominje al-Avlakija koji je poginuo u petak u vazdušnom napadu istočno od Sane.

Al-Kaida u Jemenu tvrdi da je ubila 130 jemenskih vojnika 14. septembra u napadu na garnizon u Zindžibaru, dva jemenska vojnika 11. septembra i deset vojnika dan kasnije, prenosi AFP.

Bonus video: