Sirijske vlasti sprovele akciju protiv pobunjenika

"Sukob je završio pogibijom sedmorice pripadnika vojske i policije, a ranjeno je 32, među kojima i sedam oficira", javila je sirijska državna novinska agencija
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2011. 10:40h

Sirijske vlasti su objavile da su u operaciji "borbe protiv terorista" poginula sedmorica pripadnika vojske i policije u gradu Rastanu, gdje je nakon višemjesečnih mirnih protesta protiv vlasti počeo i oružani otpor.

Državna novinska agencija objavila je vijest o tim žrtvama u prvom službenom komentaru o trodnevnoj vladinoj ofanzivi usmjerenoj na ponovno zauzimanje tog područja od vojnih dezertera.

"(Naše su) trupe nanijele velike gubitke naoružanim terorističkim grupama", prenijela je agencija riječi vojnog zvaničnika. "Sukob je završio pogibijom sedmorice pripadnika vojske i policije, a ranjeno je 32, među kojima i sedam oficira".

Dezerteri su osnovali pobunjeničke trupe u poljoprivrednom pojasu oko Rastana

U šest mjeseci protesta na kojima se traži smjena Bašara al Asada vojska je uglavnom ostala lojalna sirijskom predsjedniku. U sukobima je dosad poginulo 2700 ljudi, tvrde Ujedinjene nacije (UN).

No, sirijski vojni dezerteri (tu se najčešći razlog za dezerterstvo odnosi na nespremnost da se puca u mirne demonstrante) osnovali su pobunjeničke trupe u poljoprivrednom pojasu oko Rastana, grada od 40 hiljada stanovnika, 180 kilometra sjeverno od Damaska.

Jedan dezerter koji djeluje u pokrajini Idlibu, sjeverozapadno od Rastana, rekao je da se dezerteri protiv dobro naoružane vojske bore gerilski. "Rastan već decenijama daje izvrsne oficire i među dezerterima je mnogo ljudi sa izuzetnim iskustvom. Asad je u velikoj iluziji ako misli da će to brzo i lako da riješi", rekao je.

Galerija

Bonus video: