Palestina tvrdi da ima 8 glasova u Savjetu bezbjednosti UN-a

"Imamo osam zemalja koje će dati glas za Palestinu u Savjetu bezbjednosti UN-a. Radimo na dobijanju devetog i desetog glasa", rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2011. 20:31h

Palestinski diplomati su danas objavili da imaju 8 od 15 glasova članica Savjeta bezbjednosti za podršku svom zahtjevu za punopravno članstvo u UN-u, što znači da im nedostaje svega jedan glas kako bi njihov zahtjev Savjet bezbjednosti preporučio Generalnoj skupštini.

"Imamo osam zemalja koje će dati glas za Palestinu u Savjetu bezbjednosti. Radimo na dobijanju devetog i desetog glasa", rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki. U slučaju da to uspiju, SjedinjeneDržave će, kako su i najavile, ali žele da to izbjegnu, na ishod glasanja staviti veto.

Šest članica Savjeta bezbjednosti još je ranije izjavilo da će prihvatiti palestinski zahtjev a to su Kina, Rusija, Brazil, Indija, Liban i Južnoafrička Republika.

Al-Malki je rekao da je dobio potvrde Nigerije i Gabona da će glasati za palestinsku državu.

Nekoliko je članica Savjeta bezbjednosti neodlučno ili nije otkrilo svoj stav povodom ovog pitanja: Velika Britanija, Francuska, Njemačka, BiH i Portugal. Kolumbija je izjavila da će biti uzdržana.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas službeno je zatražio od UN-a da prihvati punopravno članstvo palestinske države tokom svog govora u sjedištu UN-a u Njujorku 23. septembra, a isti dan zahtjev je predao i glavnom sekretaruUN-a Ban Ki-Munu.

Bonus video: