Obama spreman za promjenu politike prema Kubi, Rodriges ne vjeruje

\\"Uvijek postoji jaz između riječi predsjednika Obame i realnosti, i to ne samo kad je u pitanju Kuba\\", rekao je kubanski ministar na konferenciji za štampu u Braziliji
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2011. 08:21h

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je da je spreman da promijeni svoju politiku prema Kubi ako režim u toj karipskoj zemlji pokaže da namjerava da da "slobodu"svom narodu.

"U cijeloj Latinskoj Americi demokratije su zamijenile autoritarne režime. Vrijeme je da se isto dogodi na Kubi", rekao je sinoć Obama u razgovoru organizovanom preko interneta sa Latinoamerikancima u SAD.

"Dok sam ja predsjednik, uvijek ću biti spreman da izmijenim našu politiku prema Kubi pod uslovom da primijetimo ozbiljnu namjeru kubanske vlade da omogući više slobode svom narodu", rekao je Obama.

On je, međutim, dodao da do sada nije primijećena "prava reformatorska struja" na Kubi koja bi opravdala ukidanje embarga. Obama je kao promjene koje bi želio da vidi naveo oslobađanje političkih zatvorenika i slobodu izražavanja.

Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodriges je ocijenio ovu Obaminu ponudu kao već viđenu i rekao da se američki predsjednik ponavlja.

"Uvijek postoji jaz između riječi predsjednika Obame i realnosti, i to ne samo kad je u pitanju Kuba", rekao je kubanski ministar na konferenciji za štampu u Braziliji.

Embargo koji su SAD uvele protiv Kube 1962. još je na snazi, a njim se zabranjuje veći dio trgovine sa Kubom i putovanja u tu zemlju.

Obama je u januaru djelimično liberalizovao putovanja Amerikanaca na Kubu, za putovanja iz akademskih, kulturnih, vjerskih i sportskih razloga.

Bonus video: