GADAFI JE TVRD ORAH

Nove libijske vlasti traže jaču NATO podršku

Borci novih libijskih vlasti pozvali su danas NATO da pojača vazdušne udare u Sirtu i Bani Validu, da bi im pomogao da se uguši otpor snaga vjernih svrgnutom libijskom vođi Moameru Gadafiju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 20:20h

Libijske revolucionarne snage pripremaju se da pokrenu novu ofanzivu na Bani Valid, koji se nalazi 170 kilometara južno od Tripolija. U jučerašnjim sukobima oko tog grada poginulo je 11 ljudi, uključujući i jednog komandanta revolucionarnih snaga.

Jedan oficir koji podržava Prelazni nacionalni savjet (PNS) rekao je da je NATO prisutan ali da ne dejstvuje dovoljno i da je pobunjenicima potrebna veća pomoći Alijanse.

Borci novih snaga takođe već nekoliko dana opsijedaju Sirt, grad na obali sa 70.000 stanovnika. Pobunjenici su juče objavili da su ga zauzeli, ali su borbe u gradu nastavljene i danas.

U borbama u Sirtu juče je poginulo više od deset boraca novih vlasti a bolnički izvori javljaju da je danas bilo novih gubitaka.

Jedan od boraca rekao je da se članovi porodice Gadafi nalaze u Sirtu i da ih štiti veliki broj borca vjernih bivšem libijskom vođi.

"Snage vjerne Gadafiju bore se u civilu a ima i afričkih plaćenika svuda u Sirtu", dodao je.

Zvaničnici Prelaznog savjeta vjeruju da se i dva Gadafijava sina kriju u Bani Validu i Sirtu, inače Gadafijevom rodnom gradu.

NATO je juče upozorio da se ozbiljno pogoršala humanitarna situacija za civile u Sirtu i Bani Validu. Ujedinjene nacije su takođe navele da je položaj desetina hiljada civila koji su već pobjegli iz ta dva grada zabrinjavajuć.

NATO od marta komanduje međunarodnom vojnom operacijom u Libiji, koju je odobrio UN da bi se zaštitili civili.

Preporučujemo za Vas