Sirijski tenkovi već dva dana gađaju pobunjenike

Tenkovi već dva dana gađaju sirijski grad koji je postao utočište za vojne dezertere. Riječ je o prvom većem sukobu s odbjeglim vojnicima od početka šestomjesečne pobune protiv predsjednika Bašara al Asada.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2011. 16:34h

Najmanje 1000 dezertera i naoružanih seljaka bori se protiv snaga koje imaju tenkove i helikoptere i žele vratiti kontrolu nad Rastanom, gradom od 40.000 stanovnika u srednjem dijelu Sirije.

"Drže južni dio Rastana, ali Vojska slobodnih Sirijaca je uzvratila udarac i uništila tri oklopna vozila", rekao je u razgovoru preko satelitskog telefona jedan stanovnik.

"Tenkovska vatra je zapalila nekoliko zgrada u raznim djelovima grada", rekao je. Grad leži 180 km sjeverno od Damaska, uz farme i žitna polja uz rijeku Orontes, tik uz autoput koji vodi u Aleppo.

Sirijske vlasti nijesu komentarisale taj napad, ali one obično poriču postojanje dezertera i "strano miješanje" optužuju za nerede u ovoj 20-milionskoj zemlji.

Teško je ocijeniti koja je strana u prednosti u Rastanu jer su iz zemlje protjerani gotovo svi međunarodni mediji, ali je jedan zapadni diplomata rekao kako je "veoma vjerojatno da se dezerteri dobro drže".

Bonus video: