Nobelova nagrada za mir Arapskom proljeću?

Nobelova nagrada za mir za 2011. mogla bi biti dodijeljena kao priznanje aktivistima koji su doprinijeli pokretanju revolucionarnog talasa koji je zapljusnuo sjevernu Afriku i Bliski istok tokom "Arapskog proljeća"
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2011. 16:19h

Vael Gonim, egipatski internet aktivista i izvršni direktor Google-a, egipatski pokret mladih "6. april", jedan od njegovih utemeljivača Isra Abdel Fatah i Lina Ben Meni, blogerka iz Tunisa, mogli bi se naći među dobitnicima te nagrade koja će se dodijeliti 7. oktobra.

Vael Gonim izvršni direktor Google-a

Isra Abdel Fatah

Lina Ben Meni

Čvrsto vjerujem da odbor (za dodjelu Nobelove nagrade) i njegov predsjednik žele da reaguju na glavna međunarodna pitanja obuhvaćena širokom definicijom nagrade za mir, rekao je Jan Egeland, bivši zamjenik norveškog ministra vanjskih poslova.

Rekordan 241 broj kandidata (241), među kojima su 53 organizacije, nominovan je ove godine za ovu nagradu vrijednu 10 miliona kruna (1,5 miliona dolara). Odbor za dodjelu nagrade održaće zadnju sjednicu 30. septembra.

Među poznatim kandidatima ove godine su Vikiliks i njegov osnivač Džulijan Asanž, izraelski dirigent Daniel Barenboim, avganistanska aktivistkinja za ljudska prava Sima Samar, Evropska unija i bivši njemački kancelar Helmut Kol.

Među nominovanim su i kubanski disident Osvaldo Paja Sardinas, ruska grupa za ljudska prava Memorijal i njena osnivačica Svetlana Ganuškina, Bradli Mening koji je Vikiliksu navodno otkrio američke tajne diplomatske bilješke i ljekar iz Konga Denis Mukvege.

Bonus video: