Kanada najuglednija zemlja u svijetu

"Reputation Institute" sa sjedištem u Njujorku istraživanjem je ocijenjivao "povjerenje, poštovanje, divljenje i pozivitno mišljenje javnosti" prema svakoj od zemalja
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2011. 10:26h

Kanada je zemlja koja uživa najbolji ugled u svijetu, pokazalo je godišnje američko istraživanje o reputaciji 50 zemalja svijeta u 2011. prenosi agencija AFP.

Švedska je na drugom mjestu, a slijede Australija, Švajcarska i Novi Zeland.

"Reputation Institute" sa sjedištem u Njujorku istraživanjem je ocijenjivao "povjerenje, poštovanje, divljenje i pozivitno mišljenje javnosti" prema svakoj od zemalja, kao i utisak o kvaliteti života, bezbjednosti i brizi za okolinu u tim zemljama.

U anketi je učestvovalo 42.000 ispitanika

Zemlje iz vrha liste su dobro ocijenjene zbog stabilnosti demokratskog režima, visokog bruto društvenog proizvoda, aktivnog načina života stanovnika, visoko razvijenog političkog sistema i neutralnosti prema političkim prevratima u svijetu.

Presudnu ulogu u ocjeni ugleda imao je i utisak o sigurnosti koji ostavlja pojedina zemlja.

Kako prenosi AFP Pakistan, Iran i Irak su na začelju liste 50 posmatranih zemalja, SAD je u sredini, a Kina u posljednjoj trećini liste.

Grčka, Irska i Španija, zemlje zahvaćene dužničkom krizom - su pale na listi, dok se Njemačka popela sa 16. na 11. mjesto.

Bonus video: