Pokušaj šverca atomskog materijala u sjevernu Afriku

Američke vlaste pomažu Moldavcima da uđu u trag jednom Rusu za kojeg se smatra da rukovodi švercovanjem
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2011. 09:04h

Jedna kriminalna grupa pokušava da kupcima iz sjeverne Afrike proda uranijum koji je podoban za pravljenje nuklearnog oružja, ukazuju istražitelji iz Moldavije koji su ljetos postavili klopku i zaplenili dio tog materijala, a pokazuje i dokument koji će danas biti predstavljen u Senatu SAD.

Zvaničnici u Moldaviji, bivšoj sovjetskoj republici, rekli su danas agenciji Asošijeted pres (AP) da je jedan kilogram visoko obogaćenog uranijuma i dalje u rukama kriminalaca, i da se nalazi u nekoj drugoj zemlji.

Mada je to tek dio količine uranijuma koja je potrebna da se napravi bomba, moldavska istraga je došla do novih dokaza o crnom tržištu nuklearnog materijala koji je najvjerovatnije pribavljen iz loše čuvanih skladišta na teritoriji nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Američke vlaste pomažu Moldavcima da uđu u trag jednom Rusu za kojeg se smatra da rukovodi švercovanjem atomskog materijala.

U toku je potraga i za čovjekom iz sjeverne Afrike za kojeg se sumnja da je u Moldaviji pokušao da kupi uranijum a onda pobjegao iz zemlje.

Osumnjičeni nisu identifikovani javno, ali je sjevernoafrička veza zabrinula zvaničnike zato što u tom regionu postoje terorističke grupe poput Islamskog Magreba koje su povezane sa Al Kaidom

Bonus video: