Australijanke mogu da učestvuju u borbenim akcijama

Ženama će biti omogućeno da učestvuju u borbenim akcijama, ukoliko prođu testove fizičke sposobnosti
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2011. 08:55h

Pripadnicama australijske vojske biće dopušteno učestvovanje u borbama, a moći će da učestvuju i u akcijama specijalnih vojnih snaga u Avganistanu, pošto je vlada Australije objavila da ukida razlike između polova kada je riječ o učestvovanju u svim vojnim akcijama.

Australija, bliska saveznica SAD, postaće, nakon Kanade, Novog Zelanda i Izraela četvrta zemlja koja će omogućiti učestvovanje žena u borbenim akcijama, ukoliko prođu testove fizičke sposobnosti, prenosi agencija Rojters.

"Ako je žena u potpunosti sposobna da prođe obuku za pripadnicu Specijalnih vojnih snaga ili pripadnicu komandosa, onda će biti dio njih", rekao je ministar obrane Stiven Smit.

Do sada su žene u vojsci Australije mogle da obavljaju većinu poslova u vojnim snagama koje čini 59.000 vojnika, među kojima je i posao u podmornicama ili u vazdušnim vojnim snagama.

U Avganistanu Australijanke služe u tenkovskim snagama i kao operaterke bespilotnih letjelica, ali im do sad nije bio dopušten ulazak u pješačke borbene redove i specijalne snage, koje čine ukupno oko sedam odsto vojnih radnih mjesta.

Bonus video: