Sirijske vojne snage ušle u strateški važan grad Rastan

"Već dva dana ne možemo da izađemo na ulice, jer je grad opkoljen. Ne znamo koliko je žrtava", kazao je stanovnik Rastana
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2011. 07:23h

Sirijske vojne snage uz podršku tenkova i helikoptera, nakon sukoba sa demonstrantima ušle su u strateški važan grad Rastan, blizu Homsa, u sklopu velike operacije čiji je cilj gušenje antivladinih demonstracija.

Kako prenose mediji Rasten je grad sa oko 40.000 stanovnika, smješten u blizini autoputa prema Turskoj.

Sirijska vojska je pomognuta tenkovima ušla u grad, poslije žestokih napada tokom noći pomognuta napadima iz helikoptera.

"Tenkovi su se tokom noći približili Rastanu, a eksplozije i pucnjava iz automata čuli su se cijelu noć. Jutros su ušli u grad", rekao je jedan od stanovnika.

"Već dva dana ne možemo da izađemo na ulice, jer je grad opkoljen. Ne znamo koliko je žrtava", kazao je drugi stanovnik Rastana, agenciji Rojters.

Ova centralna regija i pokrajina Idlib, na sjeverozapadnoj granici sa Turskom, postale su centar oružanog otpora vladavini predsjednika Bašara al-Asada poslije šestomjesečnih uličnih protesta.

Demonstranti zahtijevaju Asadov odlazak sa vlasti poslije gotovo četiri decenije vladavine njegove porodice u zemlji u kojoj živi 20 miliona stanovnika.

Bonus video: