POD ŽESTOKOM PALJBOM

Steže se obruč oko Sirta i Bani Valida

Snage libijskog Nacionalnog prelaznog savjeta (NTC) stežu obruč oko Sirta i Bani Valida, posljednjih uporišta Moamera Gadafija, javljaju agencije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 20:34h

Sirt, Gadafijev rodni grad udaljen 360 kilometara istočno od Tripolija, trpi snažna bombardovanja. Prema riječima jednog od pregovarača, hiljade civila je pobjeglo iz grada, a bolnica u Haravi, oko 40 kilometara istočno od grada, prepuna je bolesnih ljudi, većinom djece.

"Ovo je ozbiljna humanitarna kriza", izjavila je ljekar Valentina Ribakova.

U gradu, tvrde očevici, nema vode, hrane, struje ni goriva. Veliku opasnost predstavljaju i plaćenici, posebno iz Čada, koji su kao snajperisti postavljeni na krovove kuća kako bi spriječili ljude da bježe. Da je stanje u Sirtu loše tvrdi i bivši Gadafijev portparol Musa Ibrahim.

"Juče sam bio u Sirtu. Stanje je prilično loše", tvrdi Ibrahim koji je potvrdio da je Gadafi i dalje u Libiji. Odbio je, međutim, da otkrije bilo kakve naznake o njegovoj lokaciji, javlja Rojter čiji je dopisnik izjavu dobio putem satelitskog telefona.

Bani Valid, 170 kilometara jugoistočno od Tripolija, nalazi se pod snažnom artiljerijskom paljbom, ali snage pobunjenika nijesu još ostvarile značajniji napredak na frontu.

Mahmud Džabril, drugi čovjek Nacionalnog prelaznog savjeta, u Njujorku je danas izjavio da će NATO nastaviti operacije u Libiji sve dok više ne bude mrtvih među civilima. Džabril je još pozvao Savjet bezbjednosti UN da ukine i zabrane pristupu zamrznutoj libijskoj imovini u inostranstvu da bi nova vlast mogla da počne s obnovom infrastrukture u zemlji.

Preporučujemo za Vas