Više od 46 miliona Amerikanaca je siromašno

Uz sve veći broj Amerikanaca koji zarađuju manje i duže ostaju bez posla, pomaganje siromašnima je za Majkla Ferela posao bez kraja
65 pregleda 0 komentar(a)
amerikaci, siromastvo, amerika, Foto: Subalternate.wordpress.com
amerikaci, siromastvo, amerika, Foto: Subalternate.wordpress.com
Ažurirano: 26.09.2011. 10:50h

Ukoliko američka ekonomija ne počne da se poboljšava, neki eksperti ukazuju da bi sve veći broj porodica mogao da se nađe na ivici beskućništva.

Podaci iz najnovijeg popisa stanovništva pokazuju da se u 2010. još 2,6 miliona Amerikanaca pridružilo redovima siromašnih. Sve u svemu, više od 46 miliona Amerikanaca živi na granici ili ispod granice siromaštva i to je najveći broj poslije više od pola vijeka.

Uz sve veći broj Amerikanaca koji zarađuju manje i duže ostaju bez posla, pomaganje siromašnima je za Majkla Ferela posao bez kraja, prenio je Glas Amerike.

Izvršni direktor Koalicije za beskućnike u Vašingtonu, čvrst pobornik onih koji imaju najmanje, nije iznenađen što jedan od šest Amerikanaca živi na granici ili ispod granice siromaštva.

„Ukoliko u vrlo bliskoj budućnosti ne dođe do preokreta u ekonomiji, situacija će najvjerovatnije postati još gora", izjavio je Ferel.

Oko 14 miliona nezaposlenih

To je naporna borba za organizaciju koja je nedavno otpustila devet službenika zbog budžetskih ograničenja. Ali ona nastavlja da pomaže stotinama onih koji se odjednom nađu na ulici.

Uprkos pomanjkanju radnih mjesta i pristupačnih stanova, koalicija kaže da u Vašingtonu ima 2.000 beskućnika manje nego što ih je bilo prije deset godina. Ferel kaže da s nestrpljenem očekuje dan kada njegova organizacija više neće biti potrebna.

„Tačno je, vidimo određeno poboljšanje, ali vrlo nedovoljno." Na pitanje da li je optimista, on kaže: „Moram da budem optimista, ne bih mogao da radim ovo što radim da nisam optimista."

Eksperti kažu da je nezaposlenost glavni uzročnik siromaštva u Sjedinjenim Državama.

Oko 14 miliona Amerikanaca je nezaposleno, ali ako se uračunaju i oni koji su odustali od traganja za poslom i oni koji pokušavaju da rade više sati, broj nezaposlenih i nedovoljno zaposlenih Amerikanaca je bliži cifri od 25 miliona.

Bonus video: