Obama poručio crncima da prestanu da prigovaraju i počnu borbu

"Skinite kućne papuče. Stavite cipele za marširanje. Riješite se toga. Prestanite da prigovarate. Prestanite da jadikujete. Prestanite da plačete", rekao je Obama, praćen aplauzom
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2011. 13:53h

U pozivu na mobilizaciju u važnom glasačkom bloku, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama poručio je crncima da prestanu da plaču i da se žale i da "obuju cipele za marširanje" i slijede ga u borbi za radna mjesta i prilike za napredovanje.

Kako je prenijela TV mreža "MSNBC News" Obamin govor na godišnjoj večeri Kluba crnačkih zastupnika u Kongresu SAD-a, bio je odgovor na sve glasnije prigovore čelnika afričkoameričke zajednice da je dao previše ustupaka republikancima i da ne radi dovoljno u borbi protiv nezaposlenosti crnaca, koja je skoro dvostruko veća od nacionalnog prosjeka i iznosi 16,7 odsto.

"Znam da to obeshrabruje ljude. Slušam vas", rekao je Obama pred oko 3.000 okupljenih u Kongresnom centru u Vašingtonu.

Predsjednik SAD je naglasio da crnci treba da vjeruju u budućnost i da treba da shvate da neće pobijediti u borbi ako ne stanu na njegovu stranu.

"Potrebna mi je vaša pomoć", rekao je Obama.

Aktuelnom predsjedniku će trebati masovan odaziv crnačkih birača na nivou istorijskih izbora 2008. ako misli da osvoji drugi mandat pa je njegov govor bio prilika da se osvrne na glavne brige Amerikanaca afričkog porijekla.

On je priznao da su crnci mnogo stradali zbog recesije i da ga frustrira što treba toliko dugo da se preokrene trend u privredi.

"Mnogo ljudi jedva spaja kraj s krajem", rekao je Obama i dodao da crnci iz iskustva svoje borbe za građanska prava dobro znaju da boriti se za prave stvari nije lako.

"Skinite kućne papuče. Stavite cipele za marširanje. Riješite se toga. Prestanite da prigovarate. Prestanite da jadikujete. Prestanite da plačete. Moramo da nastavimo sa naporima. Imamo posla koji treba da se obavi", rekao je Obama, praćen aplauzom.

Prema popisu iz 2010. crnci čine 12,6 odsto od 308,7 miliona stanovnika SAD.

Oko 65 odsto crnačkih birača izašlo je na izbore 2008. a više od 90 odsto glasalo je za Obamu, što je umnogome doprinijelo njegovoj pobjedi.

Galerija

Bonus video: