Argentinske vlasti pokušavaju da sakriju istinu o inflaciji u zemlji

Prema vladinim podacima, inflacija u Argentini je u avgustu iznosila 9,8 odsto, ali mnogi ekonomsti u Argentini tvrde da je veća od 20 odsto
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2011. 20:01h

Sud u Argentini naložio je novinskim redakcijama da dostave brojeve telefona svih novinara koji su u posljednjih pet godina pratili domaće ekonomske teme, kako bi bili pozvani kao svjedoci u procesima protiv njihovih izvora.

Medijske organizacije su nalog suda, koji je upućen na adresu šest novinskih redakcija, okarakterisale kao cenzuru i pokušaj vlasti da spriječi medije da izvještavaju o inflaciji, za koju mnogi ekonomsti u Argentini tvrde da je veća od 20 odsto, što je dvostruko više od zvanične statistike.

Prema vladinim podacima, inflacija u Argentini je u avgustu iznosila 9,8 odsto. Ti podaci se, međutim, dovode u sumnju.

Čak je i Međunarodni monetarni fond u svom izvještaju prošle sedmice najavio da će se ubuduće oslanjati samo na podatke privatnih konsultantskih kuća.

Izbjegavanje većeg duga

Ministar trgovine Giljermo Moreno optužio je konsultantske kuće da objavljuju netačne podatke kako bi ostvarili veće profite za svoje klijente.

Poslije njegovih prigovora, sud je zatražio podatke o novinarima, ali i o konsultantskim kućama s kojima u Argentini sarađuje MMF.

Statistički podaci imaju daleko veći značaj za predsjednicu Kristinu Fernandes od pridobijanja pukih političkih poena.

Argentinski dug je iskazan u indeksiranim obveznicima, a ako zvanična inflacija ostaje na niskom nivou, kako je to vlasti prikazuju, onda država ne mora da plaća kamate vlasnicima obveznica koje mogu da budu iskazane u milijardama.

Većinski vlasnici obveznica su argentinski poreznici od kada je vlada nacionalizovala privatne penzione fondove i uvele novi sistem investiranja u državni dug

Bonus video: