BAŠAROVA POŠILJKA

Turska presrela brod sa sirijskom zastavom koji je prenosio naoružanje

„Zaustavićemo i zaplijenićemo pošiljke oružja (Siriji) koje budu poslate kopnenim ili vazdušnim putem“
0 komentar(a)
Erdogan, Foto: Beta
Erdogan, Foto: Beta
Ažurirano: 24.09.2011. 20:08h

Turska je zaplijenila jedan brod pod sirijskom zastavom natovaren oružjem, saopštio je turski premijer Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan, međutim, nije rekao gdje i kada je brod zaustavljen, ali je poručio da će konfiskovati sve vojne pošiljke koje u Siriju stižu preko turskih voda ili vazdušnog prostora, prenio je BBC.

Turski premijer je više puta kritikovao sirijskog predsjednika Bašara al-Asada zbog nasilnog gušenja uličnih demonstracija koje sprovodi njegova vlada, a prošle sedmice je poručio da je doba ugnjetačkih diktatora završeno.

„Turska je zaplijenila brod koji plovi pod sirijskom zastavom i nosi naoružanje“, rekao je Erdogan u Njujorku, gdje je prisustvovao Generalnoj skupštini UN.

„Zaustavićemo i zaplijenićemo pošiljke oružja (Siriji) koje budu poslate kopnenim ili vazdušnim putem“, dodao je premijer.

Vijest o najnovijem incidentu obilježava pogoršanje u odnosima između bivših prijateljskih zemalja, naveo je BBC. Dok Damask odbija da razmotri političke reforme, Ankara postaje sve nestrpljivija.

Ranije ove sedmice, Erdogan je novinarima kazao da Turska više nema nikakve kontakte sa sirijskim rukovodstvom i upozorio na moguće sankcije. Ankara je, takođe, ranije ovog mjeseca organizovala konferenciju sirijskih opozicionih grupa.

Stranim novinarima nije dozvoljeno da uđu u Siriju, pa novinske organizacije uglavnom zavise od neprovjerenih amaterskih snimaka i izvještaja grupa za ljudska prava.

Prema podacima UN, više od 2.200 ljudi poginulo je u Siriji od kada su prije pet mjeseci otpočeli antivladini protesti.

Vlada tvrdi da je program političkih reformi na snazi, ali opozicioni lideri smatraju da slobodni i fer izbori ne mogu biti održani sve dok je na vlasti Baat partija.