Dalaj lama doveo u pitanje nastavak tradicije reinkarnacije

Dalaj lama, koji sada ima 76 godina je izjavio da niko nema pravo da izabere njegovog nasljednika zbog političkih ciljeva
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2011. 16:13h

Tibetanski duhovni vođa Dalaj lama doveo je u pitanje da li će biti nastavljena tradicija njegove reinkarnacije, govoreći da će on i ostale vođe tibetanskog budizma o tome donijeti odluku za 15-ak godina.

"Kada mi bude 90 godina savjetovaću se sa ostalim velikim lamama, tibetanskom javnošću i ostalima koji slijede tradiciju tibetanskog budizma i odlučiti hoće li institucija Dalaj lame nastaviti da postoja ili ne", rekao je tibetanski vođa nakon sastanka sa čelnicima četiri duhovne škole budizma u Daramsali, na sjeveru Indije, prenosi AFP

Dalaj lama se trenutno nalazi u egzilu.

Brojni analitičari predviđaju da će Kina imenovati nasljednika, što bi značilo da će postojati dvojica Dalaj lama, jedan kojeg će priznavati Peking i drugi koji će biti prepoznat tradicionalnim načinom

Njihova potraga je uglavnom ograničena na Tibet, kojim sada vladaju Kinezi i postojećeg Dalaj lamu smatraju za opasnog separatistu.

Dalaj lama je ranije spomenuo mogućnost da sam izabere nasljednika, ili izbore, čime je izazvao pobunu u budističkom svijetu.

Brojni analitičari predviđaju da će Kina imenovati nasljednika, što bi značilo da će postojati dvojica Dalaj lama, jedan kojeg će priznavati Peking i drugi koji će biti prepoznat tradicionalnim načinom.

Dalaj lama, koji sada ima 76 godina je izjavio da niko nema pravo da izabere njegovog nasljednika zbog političkih ciljeva.

On je 14. Dalaj lama, a kao reinkarnacija svoga prethodnika prepoznat je kada su mu bile dvije godine.

Bonus video: