CERNOVO OTKRIĆE

Putovanje u prošlost bi teorijski bilo moguće, ali...

Svaka tehnologija i materijali koje imamo danas nisu dovoljno napredni da bi nam omogućili da rutinski "skočimo" u neki drugi vremenski period
53 pregleda 0 komentar(a)
Brzina svjetlosti, Foto: Nasa.gov
Brzina svjetlosti, Foto: Nasa.gov
Ažurirano: 25.02.2019. 20:55h

Vodeći svjetski naučnici su kazali da bi otkriće da se neke subatomske čestice kreću brže od svjetlosti, ukoliko bude potvrđeno, moglo dovesti do toga da se značajno preispitaju postojeće teorije o stvaranju kosmosa.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) je saopštila da su trogodišnja mjerenja pokazala da neutrini razdaljinu od 730 kilometara, između italijanskog grada Gran Saso i Ženeve, u prosjeku pređu za oko 60 nanosekundi brže od svjetlosti.

Ono što sve najviše zanima jeste pitanje, ako se ovo otkriće dokaže, možemo li putovati u prošlost?

Fizičari kažu da sa ovim otkrićem put u prošlost jeste mogućnost, ali i dalje ostaje pitanje kako to uraditi.

Tehnologija nije dovoljno napredna

Svaka tehnologija i materijali koje imamo danas nisu dovoljno napredni da bi nam omogućili da rutinski "skočimo" u neki drugi vremenski period.

Fizičar Alan Kostelecki sa Univerziteta u Indijani je dao interesantno objašnjenje.

On je objasnio da subatomske čestice mogu putovati brže od svjetlosti ako dođu u susret sa nepoznatim poljima koja se nalaze u vakuumu.

" Ako uzmemo u obzir ovakvu postavku, to znači da prirodno ograničenje brzine nije brzina svjetlosti" rekao je Kostelecki za Gardijan.

" Možda je najveća moguća brzina upravo brzina subatomskih čestica".

Tesla bio u pravu?

Direktor istraživanja u CERN-u Serđo Bertoluči je kazao da ukoliko otkriće bude potvrđeno – a najmanje dvije odvojene laboratorije će najvjerovatnije u bliskoj budućnosti početi da rade na tome – „to bi moglo promijeniti naš pogled na fiziku“.

Nikola Tesla je još 1932. godine pisao o  neutrinima o kojima je za pisao da su to "male čestice koje se kreću brže i od svjetlosti".

Ovo bi otkriće moglo da znači da je nakon 79 godina Tesla ipak bio u pravu kad se radi o neutrinima.