Netanjahu: Palestinci žele državu bez mira

Premijer Izraela nudi ruku pomirenja Palestincima, Egiptu, Jordanu, Turskoj. Izrael prvo želi mir a zatim samostalnu Palestinu, koja će imati mesto u UN.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2011. 10:09h

Palestinci žele državu bez postizanja mira, a prvo moraju postići mir s Izraelom, istakao je sinoć izraelski premijer, izrazivši spremnost Izraela na "palestinsku državu na Zapadnoj obali", ali ne još jednu u pojasu Gaze, kako je rekao.

Netanjahu je rekao da pruža "ruku mira palestinskom narodu", ali je optužio palestinsko rukovodstvo da odbija mirovne napore.

"Istina je da Izrael želi mir, istina je da ja želim mir. Istina je da mi ne možemo postići mir kroz rezolucije UN-a, već kroz pregovore, istina je da su za sada Palestinci odbili da pregovaraju", naglasio je izraelski lider, prenose agencije.

On je govorio ubrzo nakon palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa koji je, uprkos protivljenju SAD-a i Izraela, podnio generalnom sekretaru UN-a zahtjev za priznanje Palestine kao zemlje članice UN-a.

Abas dočekan ovacijama u UN, izraelska delegacija napustila salu >>>

"Pozivam gospodina generalnog sekretara da ubrza naš zahtjev Savjetu bezbjednosti i pozivam poštovane članice SB da glasaju za naše puno članstvo", rekao je Abas u GS, što je naišlo na ovacije mnogih prisutnih.

Abas je pozvao zemlje koje to još nisu učinile da priznaju državu Palestinu. "Došlo je vrijeme za moj hrabar i ponosan narod nakon decenija raseljenja i kolonijalne okupacije i beskrajnih patnji da živi kao ostali narodi na svijetu slobodan u suvjerenoj i nezavisnoj domovini", kazao je palestinski lider, apelujući na Izrael da "priđe miru".

Netanjahu je na to odgovorio da Izrael pruža ruku palestinskom narodu s kojim teži pravednom i trajnom miru, ali je naglasio da se mir može postići samo kroz pregovore, a ne unilateralne deklaracije državnosti.

Palestinski zahtjev za priznanje države u UN-u naišao je na burno odobravanje više od 120 zemalja koje su već priznale Palestinu.

Abasov potez smatra se istorijskim iako neće promjeniti činjenicu da je Zapadna obala još pod okupacijom Izraela, pojas Gaze pod blokadom, a Jerusalim anektiran. To su teritorije koje Abas zove Palestinom.

Bonus video: