PAO NAKON 20 GODINA

I dalje se ne zna gdje je pao satelit UARS

Na internetu i društvenoj mreži Tviter počele su da se šire spekulacije da su ostaci satelita pali u kanadsku provinciju Albertu
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2011. 16:28h

Satelit NASE UARS, težak šest tona, pao je rano jutros na Zemlju, a osam sati kasnije zvaničnici te američke svemirske agencije još uvjek ne znaju gdje je pao.

Vjeruje se da je većina užarenih djelova satelita pala u okean i da ostaci nisu nikog povrijedili.

Satelit veličine autobusa ušao je u Zemljinu atmosferu nad Tihim okeanom, podatak je zajedničkog operativnog centra NASE i američkih vazduhoplovnih snaga.

To, međutim, ne mora da znači da su svi njegovi djelovi pali u okean.

NASA je u ranijim proračunima predvidjela da će 20 godina stari satelit za istraživanje klime pasti na područje površine 800 kvadratnih kilometara, i da bi to moglo da znači da će neki njegovi djelovi pasti na tlo.

Satelit se raspao na 26 djelova ukupne težine 544 kilograma teškog metala, a najveći komad ne bi trebalo da bude teži od 136 kilograma

Američke vladine agencije saopštile su da je satelit dužine 10,7 metara pao jutros na Zemlju između 05.23 i 07.09 po srednjoevropskom vremenu ali nisu imale ni precizno vrijeme pada niti lokaciju.

Na internetu i društvenoj mreži Tviter počele su da se šire spekulacije da su ostaci satelita pali u kanadsku provinciju Albertu.

Stiv Kol je rekao da je to moguće zato što je među poslednjim tragovima satelita zabilježeno njegovo kretanje nad Kanadom a potom nad Atlantskim okeanom i južnije, ka Africi.

Do sada niko nikada nije bio povrijeđen komadom svemirskog otpada i NASA očekuje da se to neće promijeniti

Portparol Kol je dodao da očekuje još detalja od vazduhoplovnih snaga koje su, kako je rekao, odgovorne za praćenje ostataka satelita.

Moglo bi, međutim, da se dogodi da zvaničnici nikada ne saznaju gdje je satelit pao.

"Vechina otpada iz svemira završi u okeanu. Biće teško potvrditi", naveo je Kol.

Satelit se raspao na 26 djelova ukupne težine 544 kilograma teškog metala. Najveći komad ne bi trebalo da bude teži od 136 kilograma.

Radi se o najvećoj NASA svemirskoj letjelici koja je bez kontrole pala na Zemlju, još od svemirske stanice Skajlab, teške 75 tona, i satelita Pegaz, težeg od 10 tona, koji su pali 1979.

Ruska svemirska stanica Mir, težine 135 tona, prošla je kroz atmosferu 2001. ali je njen pad u Tihi okean bio kontrolisan.

Do sada niko nikada nije bio povrijeđen komadom svemirskog otpada i NASA očekuje da se to neće promijeniti.

Preporučujemo za Vas