Teška nesreća u Sjevernoj Koreji: Poginulo preko 30 kineskih turista

Kineske vlasti su jutros obaviještene o nesreći i kineska ambasada u Pjongjangu je poslala svoje zaposlene na mjesto nesreće, navelo je kinesko minsitarstvo
0 komentar(a)
udes, saobraćajna nesreća, Foto: Shutterstock
udes, saobraćajna nesreća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.04.2018. 07:02h

Više kineskih turista je poginulo i povrijeđeno u teškoj saobraćajnoj nesreći u Sjevernoj Koreji, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, bez navođenja broja.

Kineska državna televizija je navela da ima više od 30 mrtvih.

"Teška saobraćajna nesreća" dogodila se u noći od nedjelje na ponedeljak na jugu Sjeverne Koreje, u kojoj ima veći broj mrtvih među kineskim turistima, navodi se u saopštenju kineskog Minstarstva spoljnih poslova.

Kineska televizija CGTN javila je ranije preko Tvitera da je autobus sa turistima pao s mosta u Sjevernoj Koreji i da je "više od 30 ljudi" poginulo u nesreći. Ta Tviter poruka je kasnije povučena, navodi agencija Frans pres.

Kineske vlasti su jutros obaviještene o nesreći i kineska ambasada u Pjongjangu je poslala svoje zaposlene na mjesto nesreće, navelo je kinesko minsitarstvo.

Kineska Uprava za bezbjednost na radu definiše "veliku nesreću" u kojoj ima između 10 i 30 mrtvih ili 50 do 100 povrijeđenih.

Nesreća se dogodila u nedjelju uveče u provinciji Sjeverni Hvangae, južno od glavnog grada Sjeverne Koreje Pjongjanga, navelo je ministarstvo u kratkom saopštenju.

Kineske diplomate u Pjongjangu su navele da će kasnije izdati saopštenje.

Snimci kineske državne televizije CCTV pokazuju olupinu autobusa u mraku po kiši. Spasilačka vozila se vide da su na licu mesta, i prikazani su povrijeđeni kako se zbrinjavaju u bolnici.

Većina turista koji posjećuju Sjevernu Koreju su iz Kine. Dvije zemlje, koje su saveznici od Hladnog rata, dijele dugu kopnenu granicu i redovni letovi vezuju Pjongjang za više kineskih gradova.

Do 5.000 zapadnih posetilaca, među kojima oko 20 odsto Amerikanaca svake godine posjećuju Sjevernu Koreju, ali taj broj je pao od kada su SAD zabranile svojim državljanima da putuju u tu zemlju a i druge zemlje počele da daju upozorenja zbog rasta tenzija oko nuklearnog programa Pjongjanga.

Međutim kineski turisti i dalje idu u Sjevernu Koreju iako se Peking priključio međunarodnim sankcijama protiv vlasti sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una.

Bonus video: