teška optužba

Pakistan zbog optužbi SAD zaprijetio da će raskinuti savezništvo

Malen je militantnu grupu Hakani okarakterisao kao "produženu ruku pakistanske obavještajne službe", koja je potpomogla prošlonedjeljni napad te grupe na američku ambasadu u Kabulu
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2011. 15:06h

Pakistanska ministarka vanjskih poslova Hina Rabani Kar zaprijetila je Sjedinjenim Državama da će izgubiti saveznika ako nastave da javno optužuju zvanični Islamabad da podržava teroriste.

"Izgubićete saveznika", rekla je Hina Rabani Kar za "Geo Tv" u Njujorku, komentarišući govor koji je u četvrtak u Senatu održao dosadašnji načelnik generalštaba američke vojske, admiral Majk Malen.

Malen je militantnu grupu Hakani okarakterisao kao "produženu ruku moćne pakistanske obavještajne službe" (ISI), koja je potpomogla prošlonedjeljni napad te grupe na američku ambasadu u Kabulu. SAD nikad ranije tako javno nije optužio Pakistan.

Razmjena tako neuobičajeno oštrih riječi između saveznika u borbi protiv islamskog terorizma dogodila se netom pošto su se odnosi dviju zemalja počeli oporavljati od napetosti izazvanih američkom likvidacijom Osame bin Ladena na pakistanskoj teritoriji u maju.

Pakistan i Indija su nuklearne sile, pa Vašington ne želi da remeti stabilnost, piše Rojters

Za indijski televizijski kanal ministarka Kar je rekla da optuživanje neće biti od pomoći, kao ni "pronalaženje žrtvenog jarca", te dodala da Pakistan želi da bude "odgovorna zemlja koja se s velikom dozom zrelosti bori protiv terorizma".

Potpun razlaz dviju zemalja, koje su katkad prijatelji a često i neprijatelji, nije izgledan jer preko Pakistana SAD prebacuje ljudstvo i opremu za rat u Afganistanu, dok Pakistan računa na američku vojnu i ekonomsku pomoć.

S obzirom da su i Pakistan i susjedna Indija nuklearne sile, Vašington ne želi da remeti stabilnost, piše Rojters. Agencija dodaje da su američki visoki zvaničnici zadnjih dana razgovarali s pakistanskim kolegama i da su zahtijevali da pakistanska vlada obuzda militante u svojoj zemlji.

Galerija

Preporučujemo za Vas