Cernovo otkriće: Biće moguće slanje poruka u prošlost?

„Drugim riječima, bilo bi moguće putovanje kroz vrijeme u prošlost... mada to ne znači da bismo u skorije vrijeme mogli graditi vremeplove“
138 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2011. 18:28h

Vodeći svjetski naučnici su kazali da bi otkriće da se neke subatomske čestice kreću brže od svjetlosti, ukoliko bude potvrđeno, moglo dovesti do toga da se značajno preispitaju postojeće teorije o stvaranju kosmosa.

Džef Foršo, profesor fizike na Univerzitetu u Mančesteru, kazao je za Rojters da bi, ukoliko budu potvrđeni, ti rezultati mogli značiti da bi teoretski bilo moguće „slati informacije u prošlost“.

„Drugim riječima, bilo bi moguće putovanje kroz vrijeme u prošlost... mada to ne znači da bismo u skorije vrijeme mogli graditi vremeplove.“

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) je saopštila da su trogodišnja mjerenja pokazala da neutrini razdaljinu od 730 kilometara, između italijanskog grada Gran Saso i Ženeve, u prosjeku pređu za oko 60 nanosekundi brže od svjetlosti – što je sitna razlika koja bi ipak mogla opovrgnuti ključni dio Ajnštajnove „specijalne teorije relativiteta“ iz 1905. po kojoj se ništa u univerzumu ne kreće brže od svjetlosti i koja praktično predstavlja temelj moderne fizike.

Fizičari kažu da su neutrino čestice - koje spadaju u najneobičnije poznate čestice u fizici - potukle rekord najveće kosmičke brzine od 299.792 kilometara u sekundi.

Neutrino čestice - koje spadaju u najneobičnije poznate čestice u fizici - potukle rekord najveće kosmičke brzine

„Naši rezultati su izuzetno pouzdani, nekoliko puta smo provjerili, nismo pronašli greške i potpuno smo sigurni u naše otkriće, ali je ipak potrebno da i druge kolege obave testiranja kako bi ih potvrdili.

Ipak, po novim otkrićima, nešto što putuje brzinom većom od svjetlosti stiglo bi do svog odredišta prije nego što bi krenulo. Teorija koja je objašnjavala sve, od crnih rupa do Velikog praska do sada se pokazala kao neprikosnovena, međutim, moguće je da je došlo vrijeme da to sve preispitamo“, kazao je Antonio Ereditato iz CERN-a.

Hoking: Rano je za komentare

„Izvanredne tvrdnje zahtijevaju izvanredne dokaze, a ovo je jedna od takvih tvrdnji“, kazao je Rojtersu eminentni kosmolog i astrofizičar Martin Ris.

„Prerano je komentarisati ovako nešto“, kazao je profesor Stiven Hoking, najpoznatiji svjetski fizičar. „Potrebno je još eksperimenata i pojašnjenja.“

Skeptici kažu da je u pitanju „magični tepih, otkriće koje je previše fascinantno da bi bilo istinito“

Postoje i naučnici koji sa skepsom prilaze ovom otkriću poput Dru Badena sa katedre za fiziku Univerziteta u Merilendu koji tvrdi da je u pitanju „magični tepih, otkriće koje je previše fascinantno da bi bilo istinito“.

Direktor istraživanja u CERN-u Serđo Bertoluči je kazao da ukoliko otkriće bude potvrđeno – a najmanje dvije odvojene laboratorije će najvjerovatnije u bliskoj budućnosti početi da rade na tome – „to bi moglo promijeniti naš pogled na fiziku“.

Visok nivo opreza je uobičajen u nauci, gdje se sve što bi moglo biti revolucionarno otkriće, a naročito ukoliko bi opovrglo postojeće teorije, uvijek provjerava od strane drugih istraživača.

Vlahović: Ono za šta je trebalo 4 godine, trebaće 1 dan

Profesor fizike na Univerzitetu u Sjevernoj Karolini prof. dr Branislav Vlahović ocijenio je da je minimalna vjerovatnoća da otkriće čestica koje se kreću brže od svjetlosti nije tačno.

CERN je ozbiljna organizacija koja ne dozvoljava ljudima da objavljuju rezultate prije nego što su ti rezultati mnogo puta provjereni

„CERN je ozbiljna organizacija koja ne dozvoljava ljudima da objavljuju rezultate prije nego što su ti rezultati mnogo puta provjereni. Vjerovatnoća da je napravljena greška u eksperimentu je mala, jer to je eksperiment u kojem učestvuju stotine ljudi i renomirana grupa iz Italije, tako da ja ne vjerujem da je neka greška tih razmjera mogla da se napravi”, rekao je Vlahović, koji je učestvovao u mnogim CERN-ovim eksperimentima.

Iako ne isključuje mogućnost poništenja Ajnštajnove teorije, Vlahović smatra da je najvjerovatnije da će ona, ovim epohalnim otkrićem, biti malo promijenjena.

„Ako se pogleda kroz istoriju, imali smo Njutnovu teoriju, Njutnove zakone, i kada je došao Ajnštajn ti zakoni nisu poništeni, nego su samo modifikovani. Vjerovatno će biti tako nešto i ovdje”, smatra Vlahović.

Ako možemo putovati većim brzinama, ono za šta nam je trebalo četiri godine, sada bi moglo trajati jedan dan

Na pitanje „Vijesti” šta bi ove promjene u nauci mogle donijeti u praksi, on je naveo da bi brzine komunikacija mogle biti znatno veće, da razmjena signala može ići znatno većim brzinama, te da bi bilo lakše istraživati svemir.

„Mi smo do sada bili ograničeni brzinom svjetlosti. Ako možemo putovati većim brzinama, ono za šta nam je trebalo četiri godine, sada bi moglo trajati jedan dan.

Ja bih rekao da na Zemlji nema vanzemaljaca ako su brzine manje od brzine svjetlosti, ali ako brzina može biti mnogo, mnogo veća, onda su oni možda već tu oko nas“, našalio se Vlahović.

Bonus video: