Čak 165 osoba u zadnjih 16 godina nestalo je prilikom luksuznih krstarenja

Postavlja se pitanje stoje li iza nestanaka: kriminalne organizacije, nesrećni slučaj, samoubistvo ili nešto sasvim četvrto
0 komentar(a)
rebeka, Foto: Rebecca-coriam.com
rebeka, Foto: Rebecca-coriam.com
Ažurirano: 22.09.2011. 17:05h

Posljednji dan na krstarenju Egiptom Džon Halford proveo je na kruzeru. Uveče je poslao supruzi poruku da ga čeka na aerodromu u Britaniji i odjurio na večeru.

Posljednji put viđen je u koktel baru oko ponoći. Nakon toga, mu se gubi svaki trag. Sljedećeg dana nije bio u avionu koji je sletio u Englesku .

"Zvali su me iz njihove poslovnice u Egiptu i rekli mi kako je avion u letu, ali da tamo nema mog supruga. Nestao je s broda. Djeca i ja smo bili šokirani" , rekla je Džonova supruga Rut.

Više od pet mjeseci kasnije, Džon se vodi kao nestao. Policija je sumnjala da je počinio samoubistvo i da je to razlog njegovog nestanka.

"Ali on nije bio u depresiji. Nije bilo nikakvih znakova da planira ubistvo. Džon nije bio takav čovjek", rekla je njegova žena za Dejli Mejl i dodala:

"U koferu smo našli tri ogrlice, s mojim i imenima naših kćeri na njima. Džon je planirao da nam se vrati", uvjerena je.

Ovaj slučaj nije jedini

Prema statistikama Međunarodnog udruženja žrtava krstarenja, 165 osoba nestalo je na moru od 1995. godine, s time da je ove godine nestalo čak njih 13.

Najveći problem je što se ne zna sudbina putnika koji jednostavno nestanu za vrijeme krstarenja.

Postavlja se pitanje stoje li iza nestanaka: kriminalne organizacije, nesrećni slučaj, samoubistvo ili nešto sasvim četvrto.

Rebeka Koriam nestala je ove godine sa Diznejevog kruizera.

Njeni roditelji pokušali su da lobiraju kod vlasti promjenu zakona koji bi dozvolio britanskim istraživačima da preuzmu slučajeve nestanka svojih državljana u stranim zemljama.

Zasad, slučajeve preuzima policija države u kojoj je brod registrovan, pa su se tako Rebekinim nestankom bavile bahamske vlasti.

I pored napora porodice i istraživača, teško je vjerovati da će se misterija nestalih osoba na krstarenjima ikada razriješiti.

Bonus video: