S arapskim svijetom Peking obnavlja "Put svile"

Koristeći trenutnu slabostima američke i europske ekonomije, Kina je danas otvorila kinesko-arapski trgovinski forum.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2011. 13:31h

Na ovom forumu su se sreli privrednici iz zemalja koje su nakon "Arapskog proljeća" otvorenije za trgovinsku razmjenu i željne da nadoknade kašnjenja u razvoju.

Političari iz Magreba i sa Bliskog istoka, članovi vladajućih porodica iz Persijskog zaliva kao i stotine javnih i privatnih preduzetnika su sa kineskim kolegama otvorili Drugi ekonomski i trgovinski kinesko-arapski forum u Jinčuanu.

Međudržavna razmjena ranije je bila ograničena na kinesku kupovinu goriva iz arapskih država koje su tek sedmi trgovinski partner Pekinga. Međutim, razmjena raste godišnje 30 posto u zadnjih pet godina- sa 65 na 145 milijardi dolara, rečeno je u Jinčuanu, glavnom gradu autonomne pokrajine u kojoj žive brojni stanovnici muslimanske vjeroispovijesti i koja je odabrana kao istorijsko središte na drevnom Putu svile.

Predstavnici iz 22 zemlje članice Arapske lige i nearapskih država Afrike vjeruju da su politički preokreti u nekim arapskih zemljama podsticajni jer arapski svijet želi da nadoknadi izgubljeno vrijeme.

"Egipat je zadnjih 30 godina bio lišen razvoja" zbog vladavine bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, koji je u februaru svrgnut narodnim protestima, rekao je Amr El-Adavi, egipatski poslovni čovjek.

Iznenađeni stepenom razvoja i organizovanosti relativno zabačene pokrajine, jer su do sada vjerovali da su samo kineske priobalne pokrajine imale eksplozivan rast, učesnici su pohvalili kinesku efikasnost.

"Evropljani imaju dva velika problema: rokove i proizvodne kapacitete", a Kinezi, koji su danas "zavladali tržištem uspijevaju biti 20 posto jeftiniji za ugovore od 500 miliona eura", kaže Kuvajćanin Haled El-Ruz iz kuvajtskog naftnog sektora.

Bonus video: