RUSIJA JE "ZA"

Moskva će podržati zahtjev Palestinaca

Rusija, stalna članica SSavjetu bezbjednostiavjeta bezbjednosti UN-a, će podržati zahtjev palestinske države za prijam u UN, izjavio je juče pomoćnik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 21:22h

"Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave, rekao nam je da Palestinci namjeravaju da se obrate Savjetu bezbjednosti radi priznavanja Palestine kao države. Prema onome što smo razumjeli, to će se dogoditi 23. septembra", izjavio je Bogdanov ruskim novinarima u Njujorku.

Na novinarsko pitanje hoće li Rusija podržati palestinsku inicijativu, Bogdanov je odgovorio "naravno, svakako".

Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki izrazio je juče uvjerenje da će njegovo izaslanstvo osigurati minimum od devet glasova potrebnih da u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija dobiju podršku palestinskoj državnosti.

Za rezoluciju Savjeta bezbjednosti potrebno je devet od 15 glasova ali su Sjedinjene Države već rekle da će uložiti veto, što bi spriječilo usvajanje. Izraelski zvaničnici koji se protive traženju palestinske državnosti su rekli da će Palestinci imati teškoća u osiguravanju potrebnog minimalnog broja glasova.