Bil Klinton: Čejni unosi razdor oko izbora 2012.

Bil Klinton je kazao da je jedna od Čejnijevih osobina unošenje podjela među političke protivnike, te kako ne želi da mu pomogne da ta strategija uspije
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2011. 15:19h

Bivši američki potpredsjednik Dik Čejni izjavio je da bi državni sekretar Hilari Klinton bila bolji predsjednički kandidat od Baraka Obame na izborima 2012. godine, na što je njen suprug i bivši predsjednik Bil Klinton kazao da on visoko cijeni Čejnijeve političke vještine, iako tom izjavom nastoji da unese razdor među demokratama.

Stranka koja ima predsjednika u Bijeloj kući u prvom mandatu, kao što je to trenutno slučaj s demokratama, obično ne sprovodi predizbore, već na stranačkoj konvenciji aktuelnom predsjedniku povjerava nominaciju za drugi mandat.

Čejni je nedavno pohvalio državnog sekretara Hilari Klinton kao "najkompetentnijeg" člana Obamine administracije, dodajući kako bi bilo "zanimljivo špekulisati" kakva bi ona bila kao predsjednik.

Bušov potpredsjednik je sugerisao da ona možda želi da izazove Obamu 2012. godine, dodajući kako bi lično on ohrabrio njihovu borbu na stranačkim predizborima.

Čejni je označio Klintonovu najkompetentnijom u administraciji i zamišlja je na mjestu predsjednika SAD

Gostujući u nedjelju na TV mreži "CBS News", Bil Klinton je kazao kako je zahvalan kada god neko pohvali njegovu suprugu, no da je jedna od Čejnijevih osobina unošenje podjela među političke protivnike, te kako ne želi da mu pomogne da ta strategija uspije.

"Znate, ja sam jako ponosan na nju, pa ja sam uvijek zahvalan kad god neko kaže nešto lijepo o njoj", rekao je Klinton dodajući kako misli da je on, "rekavši nešto lijepo o njoj na način na koji je to učinio, znao da to može izazvati i određene probleme".

Naglasio je da "ima visoko mišljenje o političkim vještinama potpredsjednika Čejnija", te kako mu se divi jer je još uvijek politički aktivan.

Galerija

Bonus video: