160 godina postojanja Njujork tajmsa

Pošto su odbili zahtjev vlasti da obustave izlaženje feljtona, došlo je do sudske zabrane. Međutim, Vrhovni sud je presudio u korist Tajmsa, što se smatra važnom pobjedom slobode govora
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2011. 10:28h

Njujork tajms, jedan od najuglednijih američkih listova, danas puni 160 godina, koje dočekuje kao najtiražniji lokalni list u SAD, a treći u državi.

Uprkos tome što je tiraž dnevnog izdanja 2009. godine prvi put pao ispod milion primjeraka, i sada je nešto iznad 900.000 primjeraka dnevno, odnosno 1.350.000 za nedjeljno izdanje, njegov veb-sajt je najposjećeniji među američkim dnevnicima.

"Sivu damu", kako je nadimak Tajmsa, najčešće smatraju liberalnim glasilom, ili barem naklonjenim liberalnim pogledima.

Novinari Tajmsa osvojili su 106 Pulicerovih nagrada, više nego iz bilo kog drugog lista. Jedna od najpoznatijih priča koja je nagrađena tim prestižnim priznanjem je feljton "Pentagon papers", iz 1971. godine.

List je došao u posjed tajnih dokumenata ministarstva odbrane sa detaljima političkog i vojnog angažmana SAD u Vijetnamu, koja između ostalog pokazuju da je američka vlada, suprotno javnim izjavama, planirano širila ratni angažman u jugoistočnoj Aziji.

Pošto su odbili zahtjev administracije u Vašingtonu da obustave izlaženje feljtona, došlo je do sudske zabrane, da bi sve bilo riješeno na Vrhovnom sudu koji je presudio u korist Tajmsa.

Novinari Tajmsa osvojili su 106 Pulicerovih nagrada, više nego iz bilo kog drugog lista

To se smatra važnom pobjedom slobode govora. Objavljivanje feljtona povećalo je nepovjerenje američke javnosti u federalnu vladu.

Vlasnik dnevnika je kompanija Njujork tajms, kojoj je na čelu Artur Oks Salcberger, iz porodice koja je bila vlasnik lista od 1986. godine.

Kad je osnovan bio je blizak republikancima, da bi već krajem 19. vijeka postao politički nezavisan.

Njujork tajms je prešao na fotografije u boji tek 1997.

Cijena primjerka bila je jedan cent na početku izlaženja, da bi sada dnevno izdanje bilo dva dolara, a nedjeljom pet dolara.

Jedan je od posljednjih američkih dnevnika koji prešao na fotografije u boji - tek 1997. godine.

Kao tradicionalno najjači medij u Njuorku, Tajms je svoju prisutnost u gradu potrdio i na drugi način.

List je svoje sjedište 1904. godine smjestio na Brodveju, kod Sedme avenije, između 42. i 43. ulice. Taj kraj je od tada postao poznat kao Tajms skver.

Vlasnici su tada započeli tradiciju da se, na vrhu zgrade Tajmsa, u minut pred ponoć svakog 31. decembra započne spuštanje sjajne kugle, koja kada dođe u podnožje, znači početak Nove godine.

Na zidu zgrade Njujork tajmsa započeta je tradicija objavljivanja kratkih vijesti na pokretnoj traci

Više od 100 godina kasnije, tom događaju prisustvuje million ljudi, i direktno se prenosi širom SAD.

Pored toga, tu je započeta tradicija objavljivanja kratkih vijesti na pokretnoj traci na zidu te zgrade, što i danas postoji, iako kompanija Njujork tajms više nije za to zadužena.

Zbog potreba proširenja poslovnog prostora, 2007. godine je dovršeno potpuno preseljenje kancelarija Tajmsa u novu zgradu na Osmoj aveniji, tri bloka dalje.

Galerija

Bonus video: