Amiši uhapšeni zbog znaka na kočiji

Amiši su ušli u sukob s policijom jer na svoje kočije nisu željeli staviti upozoravajuću oznaku. Tvrde da se to kosi s njihovim zavjetom skromnosti
454 pregleda 0 komentar(a)
amiši, Foto: Latimes.com
amiši, Foto: Latimes.com
Ažurirano: 17.09.2011. 13:14h

Policija u američkoj saveznoj državi Kentaki uhapsila je osmoricu amiša jer su uporno odbijali da postave znak upozorenja na svoju kočiju s konjskom zapregom, na što ih obavezuje zakon o drumskom saobraćaju.

Pored toga što moraju da plate novčanu kaznu, policija je uhapšene amiše zatvorila, kako bi naučili da zakon moraju poštovati bez obzira na vlastita vjerovanja.

Međutim, iza rešetaka nisu dugo ostali. Naime, policija je pustila sve osim jednog.

Čuvar zatvora Grejvs Kaunti Rendi Heli izjavio je za ABC da su neobični zatvorenici bili vrlo poslušni i da nisu imali problema s njima.

Zatvorsko osoblje je za njih moralo izraditi posebne tamne uniforme jer su odijela narandžaste boje odbili da obuku

Osmorica amiša ušla su u sukob s policijom jer na svoje kočije nisu željeli staviti upozoravajuću narandžastu oznaku s natpisom 'vozi polako'. Tvrdili su kako se to kosi s njihovim zavjetom skromnosti jer je naljepnica prenapadna.

Policija im je odredila novčanu kaznu u iznosu između 148 i 600 dolara, kao i zatvor u trajanju od tri do deset dana. Uz to, zatvorsko osoblje je za njih moralo izraditi posebne tamne uniforme jer su odijela narandžaste boje, pogađate, odbili da obuku.

"Smatram kako nije u redu strpati nekoga u zatvor zbog njegovih vjerskih uvjerenja, no mi ćemo svakako ići u zatvor, ako je to cijena koju moramo platiti da bi se pridržavali biblijskih zakona", rekao je na saslušanju Levi Cuk, jedan od uhapšenih amiša, koji je otac sedmoro djece.

Bonus video: