Da li je korišćeno hemijsko oružje: Inspektori OPCW bili u sirijskoj Dumi

"OPCW će procijeniti situaciju i razmotriti naredne korake uključujući još jednu moguću posjetu Dumi", navodi se u saopštenju
0 komentar(a)
Duma, Foto: Reuters
Duma, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.04.2018. 17:16h

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopštila je da je tim inspektora danas obišao Dumu u Siriji zbog prikupljanja uzoraka za istragu o napadu hemijskim oružjem koje se navodno dogodilo prije dvije nedjelje u tom mestu.

U saopštenju te organizacije navedeno je da je tim "danas obišao jednu od lokacija u Dumi" kako bi prikupio uzorke za istragu.

"OPCW će procijeniti situaciju i razmotriti naredne korake uključujući još jednu moguću posjetu Dumi", dodaje se u saopštenju.

Dolazak tima OPCW bio je odložen na nekoliko dana jer inspektori nisu mogli da dođu do Dume.

Prikupljeni uzorci biće analizirani u laboratorijama OPCW i tim te organizacije sačiniće nacrt izvještaja zasnovan na nalazima, kao i "drugim infromacijama i materijalima koje je prikupio tim", navedeno je u saopštenju.

Misija OPCW treba da utvrdi da li je hemijsko oružje upotrijebljeno, ali nije u obavezi da utvrdi krivca za napad, piše agencija AP.

SAD, Velika Britanija i Francuska sprovele su vazdušne napade na Siriju 14. aprila, poslije optužbe da su snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada koristile hemijsko oružje za napad 7. aprila u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

Sirija i Rusija su demantovale da je korišćeno hemijsko oružje u napadu u Dumi gdje je stradalo više od 40 osoba.

Bonus video: