Kameron, Sarkozi i Erdogan u Libiji

Sarkozi i Kameron će sigurno biti dočekani kao heroji (makar sudeći po transparentima tipa "Merci, Sarkozy" i "Thank you, Cameron"), iako je situacija u Libiji i dalje veoma delikatna
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2011. 11:19h

U naporima da se pomogne novim vlastima u Libiji, Tripoli je postao centar diplomatskih aktivnosti gdje se u četvrtak i petak očekuju lideri Francuske, Britanije i Turske, iako se borbe u pojedinim dijelovima zemlje još nastavljaju.

U Libiju stižu francuski predsjednik Nikola Sarkozi i britanski premijer Dejvid Kameron, čije zemlje su predvodile vazdušne napade na položaje režima Muamera Gadafija.

Dvojica državnika će sigurno biti dočekani kao heroji (makar sudeći po transparentima tipa "Merci, Sarkozy" i "Thank you, Cameron"), iako je situacija u Libiji i dalje veoma delikatna, kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom planu.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan, koji se nalazi na višednevnoj turneji po zemljama koje zahvatilo "arapsko proljeće", trebalo bi u petak da stigne u Tipoli. U srijedu je Tripoli posjetio pomoćnik američkog državnog sekretara, a sjutra se očekuje i šef egipatske diplomatije.

Nova vlast koja još nije učvrstila svoje pozicije očekuje od vodećih lidera u svijetu, pogotovo Sarkozija i Kamerona kao i Erdogana, da pomognu Libiji kako bi prevazišla ogromne finansijske probleme koji blokiraju funkcionisanje nove vlasti.

U Nacionalnom prelaznom savjetu kažu da se sporo "odmrzavaju" libijska sredstva u inostranstvu, koja su se našla pod blokadom dok je Gadafi bio na vlasti.

Kako otkrivaju agencije, London je već pripremio nacrt rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN na osnovu koje će se ublažiti sankcije protiv libijske nacionalne naftne kompanije i centralne banke.

U NPS garantuju stranim državnicima bezbjednost, iako se još uvijek borbe vode oko nekoliko mjesta gdje pružaju otpor pristalice bivšeg režima

U Nacionalnom prelaznom savjetu garantuju stranim državnicima bezbjednost, iako se još uvijek borbe vode oko nekoliko mjesta gdje pružaju otpor pristalice bivšeg režima.

Gadafi u javnosti nije viđen još od juna, i niko tačno ne zna gdje se sada nalazi. U posljednjoj poruci on je istakao da će se boriti do kraja, tako da se još ne može govoriti o miru i stabilnosti u Libiji, iako je Nacionalni prelazni savjet već priznalo oko 70 zemalja.

"Lider (Gadafi) je dobrog zdravlja i visokog morala i, naravno, on je u Libiji. Borbe su daleko od kraja", izjavio prije nekoliko dana Gadafijev portparol Musa Ibrahim.

I u Nacionalnom prelaznom savjetu priznaju da se sukobi nastavljaju. Predsjednik tog tijela Mustafa Abdel Džalil će, kako se tvrdi, od gostiju tražiti vojnu opremu kako bi okončao pobunu i uhapsio Gadafija.

"U pojedinim dijelovima zemlje (na jugu) biće još teških borbi", istakao je on, a prenose agencije. U Savjetu tvrde da Gadafi planira da napadne naftne izvore, pojedine gradove i elektrane.

Galerija

Bonus video: