Četvoro osuđeno na smrt zbog nasilja u Sinđangu

Incidenti koji su se u julu dogodili u Kašgaru i Hotanu najveći su incidenti u Sinđangu od nemira iz 2009. godine u glavnom gradu provincije Urumćiju
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2011. 07:34h

Sudovi u nemirnoj kineskoj sjeverozapadnoj provinciji Sinđang osudili su četiri osobe na smrt zbog nasilja tokom ljeta, u kojem je stradalo 32 ljudi, saopšteno je na vebsajtu kineske vlade.

Vlada je za incidente u Kašgaru i Hotanu, gradove u južnom području Sinđanga pretežno naseljenom pripadnicima muslimanske manjine Ujgura, okrivila vjerske ekstremiste i separatiste koji žele da osnuju nezavisnu državu.

Sudovi u ova dva grada su četiri osobe, koje su, sudeći po imenima Ujguri, proglasile krivim za zločine, među kojima su umiješanost u terorizam, podmetanje požara i ubistvo, javio je Rojters.

"Svi slučajevi su saslušani u otvorenim sudskim procesima u skladu sa zakonom. Tokom suđenja, optuženi su sve priznali", navodi se u saopštenju vlade.

Međutim, Svjetski kongres Ujgura, političko tijelo Ujgura u egzilu, tvrdi da su osuđeni mučeni u pritvoru i da su imali samo ograničen pristup advokatima.

Incidenti koji su se u julu dogodili u Kašgaru i Hotanu najveći su incidenti u Sinđangu od nemira iz 2009. godine u glavnom gradu provincije Urumćiju, kada je u sukobima većinskih Han Kineza i manjinskih Ujgura poginulo skoro 200 ljudi, većinom Kineza.

Kineske vlasti optužuju Ujgure za nasilje i separatizam, dok ujgurske grupe tvrde da je njihova etnička manjina ugrožena dominacijom sve većeg broja Han Kineza u pokrajini.

Sinđang čini šestinu teritorije Kine i izuzetno je bogat naftom i gasom.

Bonus video: