NATO ne zna je li Gadafi još u Libiji

"Gadafi se nije pojavio u javnosti već neko vrijeme i nemamo pouzdanih informacija o tome gdje se trenutno nalazi"
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2011. 19:26h

NATO ne zna je li Moamer Gadafi još u Libiji ili je pobjegao kao i stotine drugih zvaničnika iz te zemlje, rekao je u Briselu portparol Saveza.

"Iskreno, ne znamo da li je napustio zemlju", rekao je pukovnik Roland Lavua, portparol operacija NATO-a, na sedmičnoj novinskoj konferenciji o situaciji u Libiji."Gadafi se nije pojavio u javnosti već neko vrijeme i nemamo pouzdanih informacija o tome gdje se trenutno nalazi", rekao je on.Bivši vođa je ponovo pozvao svoje pristalice da se bore "do pobjede", u poruci koju je u ponedjeljak emitirao jedan televizijski kanal. Ali "područje na kojem djeluju Gadafijeve snage se smanjuje", rekao je pukovnik Lavua.

Područje na kojem djeluju Gadafijeve snage se smanjuje

Radi se o jednom trouglu jugoistočno od Tripolija između lučkog grada Sirt, oaze Bani Valid i Sebe."Situacija u okolini Sirta i Bani Valida je promjenljiva. Sukobi se javljaju u oba grada, ali su koncentrisani u okolini, tako da stanovništvo nije u neminovnoj opasnosti", objasnio je pukovnik.

Situacija se može brzo promijeniti"Međutim, situacija se može promijeniti vrlo brzo", dodao je on i precizirao da je pristup pravcu koji povezuje dva grada presječen borcima bivšeg režima."Informacije dobijene od NATO-a ukazuju na to da su Gadafijeve snage ispalile rakete iz centra Bani Valida, blizu kuća i džamija", rekao je portparol.Snage Nacionalnog prijelaznog vijeća nastavljaju da napreduju više na jugoistok, nakon što su porazile Gadafijeve snage blizu oaze El-Džufra, rekao je pukovnik. Čak ni Seba "više nije sigurno utočište" za njih.

Bonus video: