Obama: Evropa je kriva za svjetsku krizu

Predsjednik SAD Barak Obama je upozorio da će pivredna aktivnost u svijetu biti slaba dok se ne prevaziđe kriza u zoni eura, i istakao da SAD sarađuju sa zemljama EU da bi se stanje popravilo.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2011. 17:43h

"Mislim da će svjetska privreda biti slaba dok se ne reši to pitanje", rekao je Obama u razgovoru sa novinarima u Vašingtonu. "To će biti važna tema novembarskog sastanka G20" u Francuskoj, dodao je on.

Obama je rekao da su SAD "duboko uključene" u nastojanja zemalja Evrope da prevaziđu dužničku krizu u zoni eura, ali da je na glavnim zemljama Starog kontinenta da odluče o strategiji za to.

"Grčka je očigledno najhitniji problem, a oni preduzimaju mjere da uspore krizu, a ne da je zaustave", rekao je predsjednik SAD.

"Teži problem je to što se zbiva u Španiji i Italiji i kako će tržište prihvatiti te dvije veoma velike zemlje", primijetio je Obama.

Sekretar SAD za finasije Timoti Gajtner će u petak učestvovati na sastanku ministara privrede i finansija EU u Vroclavu, u Poljskoj, saopštilo je juče njegovo ministarstvo.

Berze najrealniji pokazatelj stanja

Indeksi berzi u svijetu su u ponedjeljak ponovo pali jer se sve otvorenije govori o proglašenju moratorijuma Grčke na plaćanje (bankrot), uprkos smirujućim izjavama EU. Sve evropske berze su dan završile "u crvenom", a Pariz, Milano i Madrid na najnižem nivou za dvije ipo godine.

Suprotno tome, indeksi Njujorške berze su donekle porasli: opšti indeks Dau Džouns za 0,63 odsto, a indeks firmi visoke tehnologije Nasdak za 1,10 odsto.

Naročito od sastanka G7 krajem prošle nedjelje, na kojem nije bilo konkretnog dogovora, izgleda da tržište sumnja u sposobnost političara da se sporazumiju i da počnu da rješavaju krizu.

Bonus video: