Pobunjenici: Islam će biti osnova za zakone u Libiji

Gadafi je svojevremeno držao govore pred svojim pristalicama na istom mjestu, koje se tada zvalo Zeleni trg
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2011. 07:49h

Islam će biti osnova za izradu zakona u Libiji nakon svrgavanja Moamera Gadafija, izjavio je šef pobunjeničkog Nacinalnog prelaznog savjeta (NTC) Mustafa Abdel Džalil u svom prvom javnom obraćanju u Tripoliju.

"Nećemo prihvatiti nikakvu ekstremističku ideologiju, ni desne ni lijeve struje. Mi smo muslimani, ispovijedamo umjereni islam i ostaćemo na tom putu", rekao je Džalil pred hiljadama Libijaca koji su se okupili na Trgu mučenika u libijskoj prijestonici.

On je, pored toga, rekao da je "oslobađanje Libije čudo koje se dogodilo uz minimalan gubitak života", javila je agencija Frans pres.

Džalil je u Tripoli stigao prije dva dana, što je prva njegova posjeta glavnom gradu otkako su u februaru izbili protesti protiv Gadafijevog režima.

Tada su ga dočekale stotine ljudi, a na snazi su bile stroge mjere bezbjednosti, što je i danas bio slučaj, budući da su ulazak na trg, koji je bio zatvoren za saobraćaj, kontrolisali naoružani ljudi, pretresajući Libijce koji su dolazili na skup.

Gadafi je svojevremeno držao govore pred svojim pristalicama na istom mjestu, koje se tada zvalo Zeleni trg.

On je ranije poručio sunarodnicima da se ne predaju onima koji "kolonizuju" njihovu zemlju, ističući da nema izbora već da se bori "do pobjede".

Amnesti: Zločine u Libiji su činile obje zaraćene strane

I nova vlast i bivša vlast u Libiji nezakonito su ubijali i mučili ljude tokom građanskog rata u toj zemlji, saopštila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (AI).

U izvještaju se tvrdi da su obje zaraćene strane raspirivale rasizam i ksenofobiju, a žrtve toga su radnici iz podsaharske Afrike

Međutim, ni zločini pobunjenika nisu beznačajni, dodaje se u izvještaju sačinjenom na osnovu tromjesečnog istraživanja na terenu.

"Članovi i pristalice opozicije, labavo povezani pod rukovodstvom Prelaznog nacionalnog savjeta, takođe su kršili ljudska prava i u nekim slučajevima počinili ratne zločine, premda su oni manjih razmjera", naveo je Amnesti internešenel.

Ukazuje se da su pristalice opozicije "nezakonito ubile" više od 10 Gadafijevih pristalica i bezbjednosnih zvaničnika u periodu od aprila do prvih sedmica jula.

U izvještaju se tvrdi da su obje zaraćene strane raspirivale rasizam i ksenofobiju, a žrtve toga su radnici iz podsaharske Afrike koji su se našli na udaru obiccnih Libijaca - kroz fizičke napade, pljačke i zlostavljanja.

Galerija

Bonus video: