SAD odobrile talibanima otvaranje kancelarije u Kataru

Zapadni diplomatski izvor rekao je britanskom listu Tajms da kancelarija "neće biti ambasada ili konzulat, već rezidencija u kojoj bi talibani bili tretirani kao politička stranka".
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2011. 20:06h

Sjedinjene Države navodno su odobrile plan koji bi afganistanskim talibanima omogućio da otvore političku kancelariju u Kataru s ciljem da se stvore uslovi za početak službenih mirovnih pregovora, javlja američka TV mreža MSNBC prenoseći pisanje britanskog dnevnog lista Tajms.

Tajms navodi da su zvaničnici u Vašingtonu pristali da se ta kancelarija otvori do kraja 2011. Međutim, talibani i dalje brinu da bi njihovi predstavnici u toj zalivskoj državi bili uhapšeni.

Zapadni diplomatski izvor rekao je listu da kancelarija "neće biti ambasada ili konzulat, već rezidencija u kojoj bi talibani bili tretirani kao politička stranka".

"To će biti jedna adresa gdje će imati političku kancelariju", dodao je. Izvor je rekao da kancelarija ne može biti korištena za prikupljanje donacija.

Jedan avganistanski zvaničnik je kazao za Tajms da je vlada u Kabulu podijeljena oko ovog pitanja.

"Protivnici tvrde da bi se time dao legitimitet jednom omraženom terorističkom entitetu, dok pristalice kažu da bi se tako uskratio monopol Pakistana na talibane", citiran je taj zaničnik.

On je izrazio sumnju u uspjeh mirovnih pregovora. "Postoje dva paralelna svijeta, svijet Kabula i Vašingtona i svijet talibana i njihovih pakistanskih pokrovitelja", rekao je zvaničnik za Tajms.

"Talibani i njihovi pomagači misle na predstojeću pobjedu nad rascjepkanim Kabulom i iscrpljenom međunarodnom zajednicom, dok Vašington i Kabul zamišljaju pronalaženje kompromisnog rješenja s talibanima i uspjeh u uvjeravanju Pakistana i Irana da prekinu svoje strateške ratove sa Zapadom s nekom lijepom izjavom na međunarodnim konferencijama", istakao je afganistanski zvaničnik.

Tajms navodi da je Bijela kuća odbila da komentiriše članak. Talibanski portparol je rekao danas za NBC News kako oni "ne bi otvarali nikakavu kancelariju van Avganistana".

U junu je avganistanski predsjednik Hamid Karzai dao prvu službenu potvrdu da je SAD u kontaktu s talibanima oko mogućeg mirovnog sporazuma.

"Mirovni pregovori su počeli (s talibanima) i to ide dobro", rekao je Karzai u Kabulu novinarima u to vrijeme.

Najnoviji napadi talibana kao što je bio posljednji- eksplozija kamiona-bombe ispred baze NATO-a u pokrajini Vardak, u kojoj je pet Afganistanaca ubijeno a ranjeno 77 američkih vojnika i 17 Afganistanaca, govore da ti mirovni pregovori vjerojatni nijesu daleko odmakli.

Bonus video: