NIJE SHVATAO SPORT

Gadafi nije volio sportske zvijezde jer je smatrao da ga ugrožavaju

Jedno vrijeme su fudbaleri na televiziji mogli biti pominjani samo po broju dresa
151 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 22:38h

Muamer Gadafi nije volio sportske zvijezde jer je strahovao da bi mogle odvratiti pažnju javnosti sa njega, a jedno vrijeme su fudbaleri na televiziji mogli biti pominjani samo po broju dresa.

Nabil Elalem, predsjednik Libijskog olimpijskog komiteta, rekao je da su, tokom decenija Gadafijeve vlasti, sportisti i sportski zvaničnici, trpjeli različite oblike uplitanja države, kao i korupciju, ograničavanje putovanja i hronično slabo finansiranje, prenijela je agencija Rojters.

„On nije volio zvijezde. Na primjer, jedno vrijeme igrače su zvali po njihovim brojevima, a ne njihovim imenima“, ispričao je Elalem o odnosu bivšeg libijskog lidera, koga su prošlog mjeseca svrgnuli pobunjenici.

„Gadafi nije znao ništa o sportu. On je za njega bilo nepotreban. Čemu služi? On je bio spreman da potroši milione na terorizam, ili da nekome plati da napiše pjesmu o njemu, ali ne i na sport“, dodao je.

Elalem sada vodi Libijski olimpijski komitet pošto je njegov sada bivši šef Mohamed Gadafi, jedan od Gadafijevih sinova, prebjegao u Alžir.

Saadi Gadafi bio kapiten reprezentacije

Gadafijeva porodica i najbliži krug kontrolisao je skoro sve bitne institucije u zemlji, a imali su udjela u gotovo svim najunosnijim ugovorima. Oni su takođe kontrolisali naftno tržište.

Sadi igrao za Peruđu, Udineze i Sampdoriju

Korupcija, nepotizam i iznuđivanje bili su široko rasprostranjeni.

Jedina kvalifikacije je bila 'Dobro te poznajem, ti si član moje porodice ili prijatelj'“

„Glavni problem su bili ljudi koji su samo gledali da ostvare ličnu korist. Mohamed je na funkcije dovodio ljude bez kvalifikacija.

Jedina kvalifikacije je bila 'Dobro te poznajem, ti si član moje porodice ili prijatelj'“.

U sport se miješao još jedan Gadafijev sin, Saadi, koji je jedno vrijeme bio kapiten fudbalske reprezentacije.

„Saadi bi vas nazvao i rekao 'Nemoj da igraš u tom meču, ili nemoj da treniraš sa tom osobom'“, ispričao je Rojtersu Elalem.

Sport za ujedinjenje Libije

S obzirom na to da Gadafi i njegovi sinovi više nisu na vlasti, Elalem je optimista da će novi lideri Libije, Prelazni nacionalni savjet, više pažnje obratiti na sport, za koji smatra da može izliječiti naciju obilježenu ratom i podijeljenu između onih koji su za i koji su protv Gadafija.

„Sport će biti veoma važno oruđe za vraćanje harmonije libijskom narodu.

Libijci su ludi za sportom, a preko sporta možemo poslati poruke svim Libijcima da budu ujedinjeni, da pospješimo njihovo shvatanje timskog rada“, naglasio je Elalem.

„Ponovo smo otvoreni. Želimo to da pokažemo svijetu. Dođite“

Sport bi mogao i da povrati imidž Libije, ukaljan Gadafijevim podržavanjem terorizma, koji je izazvao godine sankcija i izopštenje njegove zemlje.

Elalem se nada da će na Olimpijske igre koje se sljedeće godine održavaju u Londonu poslati devet sportista, a priželjkuje i da Libija bude domaćin Afričkog kupa nacija i Pan Arapskih igara.

Priželjkuju da Libija bude domaćin Afričkog kupa nacija

„Gadafi je uništio naš imidž u svijetu. Svi povezuju Libiju sa terorizmom. Mi ćemo im pokazati pravo lice Libije. Fokusiraćemo sa na organizovanje međunarodnih događaja u Libiji, kako bi doveli međunarodne sportiste da upoznaju Libiju“, rekao je Elalem.

„Ponovo smo otvoreni. Želimo to da pokažemo svijetu. Dođite“, poručio je šef Libijskog olimpijskog komiteta.

Galerija