Interpol raspisao "crvenu potjernicu" za Gadafijem

Za Gadafijem, njegovim sinom i zetom, već je ranije Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje
0 komentar(a)
Moamer Gadafi, Foto: Rojters
Moamer Gadafi, Foto: Rojters
Ažurirano: 09.09.2011. 11:07h

Interpol je danas saopštio da je raspisao "crvene potjernice" za bivšim libijskim vođom Moamerom Gadafijem, njegovim sinom Seifom Al-Islamom i zetom Abdalahom al-Senusijem.

Međunarodna policijska organizacija čije je sjedište u Lionu ima 188 država članica.

Za Gadafijem, njegovim sinom i zetom, već je ranije Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje.

To će svoj trojici umnogome otežati mogućnost "da pređu granicu, a biche i značajna pomoć u njihovom daljem "lokalizovanju i hvatanju", ocijenio je u saopštenju Interpol.

Vlada Nigerije će u slučaju Gadafija poštovati obaveze prema sudu

Nigerija će poštovati svoje obaveze prema Međunarodnom sudu (ICC) ako Moamer Gadafi ili njegovi sinovi uđu u zemlju, rekao je danas šef kancelarije nigerijskog predsjednika Mahmadua Isufua agenciji Rojter.

"Potpisnici smo Rimskog statuta Međunarodnog suda tako da znaju čemu se izlažu ako dođu. Nigerija je zemlja prava, sa svojim zakonima, ali ćemo poštovati i naše međunarodne obaveze", rekao je šef kabineta Masaudu Hasumi.

Velika Britanija i druge zemlje međunarodne koalicije koje podržavaju ustanike protiv Gadafija su ovoge nedjelje rekle da očekuju da sve zemlje potpisnice statuta ICC-a Gadafija predaju sudu u Hagu.

Hasumi je takođe potvrdio da su generali Gadafijevih snaga Ali Kana i Ali Šarif al-Rifi pobjegli iz LIbije i da se nalaze u Agadezu u Nigeru pod nadzorom. "Primili smo ih iz humanitarnih razloga. Niko nam nije rekao da su oni traženi ljudi. Nadziremo ih ali ih ne možemo privesti bez razloga", rekao je Hasumi.

Bonus video: