Izrael ocijenio ozbiljnim upozorenja turskog premijera

Meridor je stakao da će "ipak Turska biti ta koja će prekršiti međunarodno pravo" pokuša li silom probiti izraelsku pomorsku blokadu pojasa Gaze
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2011. 09:16h

Izraelski ministar za obavještajne djelatnosti ocijenio je "ozbiljnim i teškim" izjave turskog premijera koji je rekao da će turski brodovi s humanitarnom pomoći za Gazu ubuduće imati pratnju turskih pomorskih snaga.

"Te izjave su ozbiljne i teške, no ne želimo raspirivati polemiku", rekao je Dan Meridor za izraelski vojni radio. "Bolje je ćutati i čekati, nije nam u interesu da pogoršamo situaciju odgovarajući verbalnim napadima", dodao je.

Meridor je stakao da će "ipak Turska biti ta koja će prekršiti međunarodno pravo" pokuša li silom probiti izraelsku pomorsku blokadu pojasa Gaze, s obzirom na to da je "komisija UN-a priznala legitimnost" te blokade.

Turski ratni brodovi pratiće svaki turski brod koji nosi humanitarnu pomoć Palestincima u pojasu Gaze, objavio je u četvrtak turski premijer Redžep Tajip Erdogan u razgovoru za Al Džaziru.

Erdogan je rekao i da je Turska preduzela korake kojima će spriječiti izraelsko jednostrano iskorištavanje prirodnih resursa istočnog Sredozemlja, prenio je Rojters.

Galerija

Bonus video: