Britanski vojnici na smrt pretukli iračkog zatvorenika

Ministarstvo odbrane je optuženo za „korporativni neuspjeh“ jer je dopustilo vojnicima da koriste metode koje je 1972. zabranio parlament
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2011. 20:13h

Britanski vojnici su na smrt prebili jednog iračkog civila u činu neopravdanog nasilja koji je ostavio „veoma veliku mrlju“ na britanskim oružanim snagama, pokazali su rezultati istrage.

Bivši sudija Vilijam Gejdž, koji je vodio trogodišnju istragu, ocijenio je da su viši oficiri trebali da urade više kako bi spriječili smrt hotelskog radnika Baha Muse i napade britanskih vojnika na devet drugih zatvorenika u Iraku 2003. godine, prenijela je agencija Rojters.

Ministarstvo odbrane je optuženo za „korporativni neuspjeh“ jer je dopustilo vojnicima da koriste metode koje je 1972. zabranio parlament, među kojima su stavljanje kapuljača preko glava zatvorenika, primoravanje da stoje u neprirodnim položajima i uskraćivanje sna, navodi se u dokumentu.

Udarali ga nogama i pesnicama

Musa (26) je udaran nogama i pesnicama u toku 36-časovnog pritvora u zapuštenom zatvoru u britanskoj vojnoj bazi u južnom gradu Basra.

Sa kapuljačom preko glave i vezanim rukama, na žestokoj vrućini, otac dvoje djece je zadobio 93 vidljive povrede, ukljujući slomljen nos, slomljena rebra i masnice po cijelom tijelu, otkriveno je u istrazi.

Britanija je bila glavna saveznica Sjedinjenih Država u invaziji kojom je svrgnut irački lider Sadam Husein. Zlostavljanje iračkih zatvorenika, naročito u bagdadskom zatvoru Abu Graib, od strane američkih vojnika, izazvalo je negodovanje iz cijelog svijeta.

Mrlja na reputaciji armije

Jedan britanski vojnik, vodnik Donald Pejn, se hvalio kolegama da je dirigovao „horom“ tukući Musu i druge zatvorenike kako bi vrištali jedan za drugim, navodi se u dokumentu. Drugi vojnik je rekao da su jutro poslije hapšenja zatvorenici izgledali kao da su se slupali kolima.

„Ti događaji... su zaista veoma velika mrlja na reputaciji armije“, rekao je Gejdž. „Oni su započeli jednu strašnu epizodu ozbiljnog, neopravdanog nasilja nad civilima“.

Kameron: Šokantno i zastrašujuće

Premijer Dejvid Kameron je rekao da je to nasilje „šokantno i zastrašujuće“ i da se ne smije ponoviti.

„Britanija ne prikriva ove stvari, ne gura ih pod tepih. Mi se suočavamo sa njima“, naglasio je premijer, obećavajući pokretanje akcije u slučaju da istraga otkrije nove dokaze.

Ministar odbrane Liam Foks je ocijenio da su u dokumentu, koji sadrži 73 preporuke, istaknuti „nemili, šokantni i sramni“ događaji, ali da oni nisu tipični za ostatak vojske.

Šef britanske vojske, general ser Piter Vol, načelnik generalštaba, rekao je da Musina smrt baca „mračnu sjenku“ na reputaciju britanskih snaga.

Bonus video: