Fosil star dva miliona pronađen u Johanesburgu veza sa čovjekom

Berger i ekipa stručnjaka proučavali su fosile sa te lokacije i napisali članak koji će biti objavljen u časopisu "Science"
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2011. 18:18h

Dobro očuvani dva miliona godina stari fosili pokazali su da je ta vrsta, dijelom ljudska, a dijelom čovjekolikog majmuna imala ruke slične ljudskim, visoko razvijene zglobove koji su pomagali u kretanju i iznenađujuće malen, ali napredan mozak, kaže se u izvještaju Instituta za ljudsku evoluciju univerziteta u Johanesburgu.

Fosili otkriveni nedaleko od Johanesburga, kako prenosi agencija Rojters, mogli bi da promijene mišljenje naučnika o porijelu čovjeka jer je riječ o još neviđenoj kombinaciji anatomskih osobina koje upućuju na uske veze sa čovjekom.

"Mnoge osobine pronađene u mozgu i tijelu i veća starost, napravile su da taj fosil bude najbolji kandidat za pretka našeg roda, roda Homo, mnogo više nego prethodna otkrića", rekao je Li Berger sa Univerziteta u Johanesburgu.

Berger i ekipa stručnjaka proučavali su fosile sa te lokacije i napisali članak koji će biti objavljen u časopisu "Science".

"Sada imamo novi pogled u područje anatomije koje je ključno za evoluciju ljudskoga roda", rekao je Berger o kostima šake stopala i zgloba.

"Šaka koju su opisali kao sličnu ljudskoj na kraju majmunolike ruke, imala je mogućnost preciznog prihvatanja predmeta što bi joj pomoglo u proizvodnji alata", rekla je članica istraživačke ekipe Trejsi Kivel, sa njemačkog Instituta Maks Plank.

Dugačak palac razlikuje se od palca čovjekolikog majmuna i prikladan je za čvrsto prihvatanje predmeta.

Istraživači smatraju da mozak veličine grejpa, a oblika sličnog ljudskom, možda uzdrma teorije o povećanju mozga u ljudskome razvoju.

Otkako su fosili otkriveni u avgustu 2008. naučnici su zaključili da su tih 220 kostiju ostaci najmanje pet jedinki.

Bonus video: